in ,

4 gewoontes die je moet hebben na een sabbatjaar

@Pexels - Andrea Piacquadio

Na een sabbatjaar vol nieuwe ervaringen en avonturen, is het tijd om terug te keren naar het studentenleven. Maar hoe maak je die overgang soepel en zorg je ervoor dat je weer in de juiste studie- en levensgewoonten terechtkomt? Kotplanet geeft je in dit artikel enkele tips, zo bespreken we welke essentiële gewoontes die studenten moeten aannemen om weer op het goede pad te geraken na een jaar niet in contact te zijn geweest met alles wat met studies te maken heeft.Van het herstellen van je studie routines tot het opbouwen van nieuwe sociale relaties, ontdek hoe je jezelf kunt positioneren voor een vliegende start in het nieuwe semester na een periode van rust en reflectie.”

Heb je vragen bij het veranderen van je studies?

1/Je schoolprestaties

 Zorg ervoor dat je je schoolmateriaal weer opfrist. Besteed tijd aan het herzien van je syllabi en notities, vraag een beetje hulp aan je oude klasgenoten als je nog contact hebt met hen. Let ook op je studiegewoonten, als je als student tijdens je sabbatjaar niet regelmatig hebt gestudeerd, kunnen je  studievaardigheden hebben verzwakt. Het opnieuw oppakken van intensieve studies kan in het begin vermoeiend zijn, let daar dus op.

Wil je stoppen met je studies?

2/ Routine en Discipline

Creëer een routine die past bij de doelen die je voor jezelf hebt opgesteld. Zorg voor een goede balans tussen studie en vrije tijd. Tijdens een sabbatjaar kan je als student gewend raken aan een meer ontspannen schema zonder vaste verplichtingen. Terugkeren naar een strak studierooster kan vermoeiend zijn omdat het om allerlei aanpassingen vraagt. Als je weet dat het voor jezelf veel kan zijn, vraag dan hulp aan je school. Er zijn heus wel mensen die je kunnen helpen bij het maken van een schema voor je studies.

3/ Loopbaan Planning

Begin vroeg met het nadenken over je toekomst tijdens je sabbatjaar. Zoek stage- en werkervaring mogelijkheden die passen bij je interesses en studiegebied, zo weet je ook dat je na je break niet terug van 0 moet beginnen. Blijf ook op de hoogte van belangrijke informatie en deadlines van je hogeschool of universiteit.

4/ Zelfreflectie

 Neem ook  regelmatig de tijd voor zelfreflectie. Denk na over je doelen, prioriteiten en wat je hebt geleerd tijdens je sabbatjaar. Dit kan je helpen bij het nemen van beslissingen over je academische en professionele toekomst. Probeer hier ook allerlei mensen bij te betrekken, al zijn het je ouders of vrienden. Externe feedback zal je ook helpen, zo kan je ook hun standpunt volgen en zien of jullie antwoorden verschillen van elkaar. 

Nog meer interesse in tips voor studenten? Bekijk dan zeker onze Instagram page!

Written by Myriam Bonga

What do you think?