StudiesTIPS

Hoe kies je je masteropleiding voor volgend jaar?

Wel, zeg eens, wat ga je nu volgend jaar doen?” Als je aan het eind van je bacheloropleiding zit, heb je deze zin waarschijnlijk al ontelbare keren gehoord … Ja, ik spreek gewoon uit ervaring. Je bent student en hebt besloten je opleiding voort te zetten, maar door het grote aantal aangeboden masteropleidingen weet je niet wat je moet kiezen? Kotplanet geeft je enkele tips om je masteropleiding voor volgend jaar te kiezen!

1/Geen druk!

Laten we bij het begin beginnen: laat jezelf niet onder druk zetten. Ik heb het ook meegemaakt, en soms kunnen de mensen om je heen en de maatschappij een bron van stress en druk zijn. Ga niet overhaast te werk, neem je tijd want het is jouw keuze waarover je goed moet nadenken. Deze masteropleiding zal je toekomst bepalen

2/Lijst alle mogelijke masteropleidingen op

Als je echt geen idee hebt, raad ik je aan een lijst te maken van alle mogelijke masteropleidingen. Vaak kun je op de websites van hogescholen en universiteiten terecht om te weten te komen welke masters na een bepaalde bacheloropleiding mogelijk zijn. Dan is het belangrijk dat je op de websites van de instellingen waar je deze verschillende masteropleidingen kunt volgen, nagaat of je een schakeljaar (overgangsjaar tussen bachelor en master waarin je credits moet halen als voorwaarde voor de master) moet afronden.

Zodra de lijst is opgesteld, informeer je je over de programma’s en ga je eliminerend te werk op basis van waar je affiniteit ligt en volgens je “criteria” voor masteropleidingen: zal deze master aan mijn verwachtingen voldoen? Is een Erasmus-programma mogelijk? Kan ik me vinden in de meeste vakken? Moet ik stage lopen …? Je kunt ook selecteren op basis van campus, of je een kot gaat hebben …

3/Ga praten met andere studenten

Je lijstje is gemaakt, enkele masters vielen af, een aantal heb je uitgekozen maar je twijfelt nog. Ik raad je aan om op zoek te gaan naar meer info, ofwel via mond-tot-mondreclame: “klopt, mijn maat Daan doet die master, ik breng je met hem in contact ” ofwel door een bericht op Facebook te plaatsen. In Brussel, aan de ULB, zijn er veel Facebookgroepen van studenten en in die tijd vroeg ik of ze iemand kenden die zo’n master deed en ze reageerden en gaven me meer info. Ik stelde mijn vragen aan die studenten, ik kreeg notities toegestuurd en het was allemaal veel concreter dan het doornemen van studieprogramma’s! Het is een van de beste tips die ik je kan meegeven want zo krijg je een goed beeld van de sfeer op de campus, de feestjes, de activiteiten die er georganiseerd worden … 

4/Carrièremogelijkheden

Je keuze wordt nog verder verfijnd maar een ander onderwerp dat aan de orde moet komen bij de keuze van je master, volgend jaar, heeft te maken met je carrièremogelijkheden. Ik raad je aan om op internet op zoek te gaan naar meer info, ofwel contact op te nemen met studenten die zo’n opleiding erop hebben zitten, om te weten te komen of het makkelijk was om een baan te vinden, wat voor job in aanmerking komt … Kleine tip van een speurneus ter zake: je kunt bijvoorbeeld op LinkedIn gaan kijken, de master in kwestie in de zoekbalk intypen en dan vind je mensen die deze master hebben gedaan, en kun je zien wat hun huidige job is. Stel jezelf de vraag of de carrièremogelijkheden passen bij je professionele plannen, en je visie op het beroepsleven. 

5/Laatste tips

Gefeliciteerd, je hebt een besluit genomen! Aarzel niet om, na je keuze, naar de campus te gaan om zeker te zijn dat je je er op je gemak voelt, want dit is erg belangrijk voor je welzijn tijdens je studie. Laatste dingetje: fouten maken mag. Realiseer je je na een paar weken dat dit niet de juiste masteropleiding voor je is? Geen paniek, beter laat dan nooit, je kunt nog tot 15 februari van opleiding veranderen. Het is helemaal geen schande of falen, integendeel! 

Ik hoop dat de tips van Kotplanet je hebben geholpen om je masteropleiding voor volgend jaar te kiezen, dat je voldoening zult vinden in wat je gaat doen en dat je zult slagen in wat je gaat ondernemen!

Vind ons op Instagram!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite