StudiesTIPS

Voor- en nadelen van gaming voor je studieprestaties

Het kan zeker deugd doen om na een lange dag studeren een leuke gameavond te houden met vrienden. Maar gebeurt het wel eens dat je ouders niet tevreden zijn omdat je al een tijdje achter je scherm zit? Kotplanet geeft je enkele voor- en nadelen van gaming voor je studieprestaties.

Zoek je nog een leuke game om te spelen met vrienden? Check dan zeker onze zes free-to-play consolegames!

VOORDEEL 1: Stressvermindering

Laten we meteen beginnen met een eerste belangrijke voordeel van gaming voor je studieprestaties. Na een lange dag van studeren of les volgen, doet het deugd om even stoom af te blazen. Gaming kan hier dan ook bij helpen. Het kan namelijk een manier zijn om te ontspannen en stress te verminderen. Wanneer studenten meer ontspannen en minder gestrest zijn, zijn ze beter in staat om zich te concentreren op hun studie en dit zorgt voor betere prestaties.

NADEEL 1: Afleiding

Wanneer je moet blokken voor een examen, kan het verleidelijk zijn om te gamen. Het kan al eens gebeuren dat je je tijd spendeert aan het spelen in plaats van het studeren. Soms duurt je pauze misschien ook net iets langer, omdat je besloot om te gamen. Gaming kan dus een afleiding zijn van het studeren, waardoor je minder geconcentreerd bent op je schoolwerk.

VOORDEEL 2: Verbetering van cognitieve vaardigheden

Naargelang de games die je speelt, kan gaming ook bijdragen aan de verbetering van je cognitieve vaardigheden. Zo kan bijvoorbeeld je reactietijd en ruimtelijk inzicht verbeteren, maar kan je ook evengoed sneller een besluit vormen of oplossingen bedenken voor bepaalde problemen. Ook multitasking zal minder snel een probleem vormen voor gamers, gezien dit haast een gewoonte geworden is. Deze eigenschappen kunnen handig zijn wanneer je als student aan verschillende taken en projecten moet werken of voor je examens moet studeren.

NADEEL 2: Financiële kosten

Of je nu op een gameconsole speelt of een game PC, de kosten die verbonden zijn aan gaming kunnen al snel oplopen. Een nieuwe console, controller of game, handige accessoires of zelfs een abonnement. Het zijn slechts enkele voorbeelden, maar de gamers onder ons zullen wel weten dat zulke zaken niet goedkoop zijn. Wanneer de kosten oplopen, kan je financieel beperkt worden. Iets eten of met drinken met vrienden kan ook leuk zijn, nietwaar?

VOORDEEL 3: Werken in team

Wanneer je multiplayer games speelt met vrienden, werk je ook samen als team om een bepaald doel te bereiken. Er wordt vlot met elkaar gecommuniceerd en je helpt elkaar indien nodig, zodat je vooruit geraakt als team. Gaming kan dus helpen bij de ontwikkeling van samenwerkingsvaardigheden en de versterking van de teamgeest. Dit kan handig zijn wanneer studenten moeten samenwerken aan groepsprojecten op school.

NADEEL 3: Impact op fysieke gezondheid

Gaming kan helaas ook een negatieve impact uitoefenen op je fysieke gezondheid. Nadat je al een hele dag hebt neergezeten om les te volgen of om te studeren, zit je ook neer tijdens het gamen. Langdurig neerzitten kan op termijn leiden tot obesitas en andere gezondheidsproblemen, denk bijvoorbeeld aan rug- en nekklachten. Deze gezondheidsproblemen kunnen op hun beurt de academische prestaties van studenten beïnvloeden.

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite