in ,

Waarom leren beleggen als student?

@Pexels - Liza Summer

Als studenten zijn we allemaal bezig met het bouwen aan onze toekomst. We studeren en krijgen hierdoor nieuwe kennis en inzichten. Daarnaast ontmoeten we ook nieuwe mensen, waardoor we ons netwerk uitbreiden. Maar dat is niet alles! Je kan als student ook je kapitaal voor later al beginnen opbouwen. Daarom vertelt Kotplanet je in dit artikel waarom het goed is om als student te leren beleggen.

Wil je graag snel een centje bijverdienen? Check dan hier onze vier tips hoe je dit doet!

Beleggen

Laten we misschien eerst beginnen met het begrip ‘beleggen’. Wat is dat nu juist? Beleggen is een vorm van geld investeren met als doel om op lange termijn winst te maken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het kopen van aandelen, obligaties, onroerend goed of andere activa. Geen zorgen! Je hebt helemaal geen fortuin nodig om te kunnen beleggen. Als student kan je een klein bedrag beleggen en zo de nodige ervaring opdoen.

Vooraleer je effectief begint te beleggen, is het ook aan te raden om je te verdiepen in dit aspect en hoe het in z’n werk gaat. Doe dus zeker eerst de nodige research, leer van ervaren beleggers en win eventueel financieel advies in bij je bank.

Disclaimer: Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen verandert steeds door tal van variabele factoren, waaronder marktomstandigheden en de economie. Het is dus niet onmogelijk dat je bij bepaalde beleggingen het gehele geïnvesteerde bedrag of een deel ervan verliest. Daarom is het – zoals hierboven vermeld – belangrijk om je eerst te verdiepen in beleggingen en financieel advies in te winnen.

1/ Financieel bewustzijn

Hier zijn we dan met de eerste reden waarom je als student moet leren beleggen. Beleggen zal je als student helpen om je financieel bewustzijn te ontwikkelen. Je krijgt meer inzicht in de werking van financiële markten en hoe je je geld kan laten groeien. Wanneer je belegt, krijg je waardevolle kennis over hoe je je geld kan beheren, investeringen en het nemen van financiële beslissingen. Dit mede omdat beleggen – zoals we al vertelden – risico’s met zich meebrengt. Door als student te leren beleggen, leer je ook hoe je bepaalde risico’s moet beoordelen en beheren. Zo doe je meteen ook ervaring op met verschillende beleggingsinstrumenten en marktomstandigheden.

2/ Langetermijndoelen

Als student ben je natuurlijk nog ver weg van je pensioen, maar dat betekent natuurlijk niet dat je er nog niet aan mag denken. Hoe vroeger je begint te beleggen, hoe meer tijd je jezelf geeft om je vermogen op te bouwen en te profiteren van het rendement van deze beleggingen. Beleggen kan je helpen met het bereiken van financiële doelen op lange termijn. Denk hierbij maar aan het kopen van je eigen huis of het opbouwen van kapitaal om van te genieten tijdens je pensioen.

3/ Extra inkomstenbron

Beleggen is natuurlijk niet enkel bedoeld met je pensioen in je achterhoofd. Helemaal niet! Het kan zelfs een extra inkomstenbron betekenen voor jou. Wees hierbij wel realistisch met wat je verwacht. Vertrouwen op beleggingen als enige bron van inkomsten, doe je best niet. Maar het kan enigszins wel helpen om je financieel stabieler te maken. Wie verstandig belegt, kan dus een aardig centje bij verdienen.

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

Written by Shane R.

What do you think?