in , ,

Wat eet ik het best tijdens de blok?

Tijdens de blok ben je een beetje zoals een topsporter: je lichaam en hersenen hebben speciale aandacht nodig. Vooral dan je neuronen die meer dan anders worden aangesproken. Je vraagt je dus best af wat je moet eten tijdens de examens of tijdens de blok. Het is belangrijk om gezond en evenwichtig te eten zodat je optimaal kan presteren. 

1/ Eet 3-4 maaltijden per dag

Wat moet je eten tijdens de examens? Eerst moet je weten dat de hersenen heel veel energie verbruiken, dus moeten ze regelmatig ‘van energie worden voorzien’. Zorg ervoor dat je je maaltijden en pauzes structureert en organiseert.

2/ Revolutie van je ontbijt

Aangezien dit de belangrijkste maaltijd van de dag is, zeker tijdens de blok, kan je het best kiezen voor voedingsmiddelen die langzaam vrijkomen, zoals muesli of meergranenbrood. Kies ook voor een warme (of koude) drank: koffie, thee of een smoothie. 

3/ Kies voor bepaalde voedingsstoffen

Kies voor voedingsmiddelen die langzaam maar zeker hun energie in je lichaam brengen. Dat is zo bij: gekookte volkoren granen (pasta, rijst, griesmeel), peulvruchten (linzen, bonen, erwten) en zuurdesembrood. Doe bij elke maaltijden groenten en fruit. Zij voorzien jou van de belangrijkste mineralen en vitaminen die de communicatiepunten tussen je neuronen versterken. 

4/ Blijf gehydrateerd 

Je hersenen bestaan voor 10% uit water, dus het is belangrijk om ze voortdurend gehydrateerd te houden, het liefst met magnesiumrijk water (bijvoorbeeld Contrex). Om je centrale zenuwstelsel te stimuleren, kan je koffie drinken, want cafeïne verhoogt het kortetermijngeheugen, de alertheid en de concentratie van de hersenen. Pas wel op dat je niet te veel cafeïne drinkt, want dat kan leiden tot angst, vermoeidheid en slapeloosheid. 

5/ Wat te eten tijdens een examen – hoe jezelf te verwennen

Het is ook belangrijk om jezelf te verwennen en pauzes te nemen. Kies een warm drankje, indien mogelijk zonder suiker, en doe er een snoepje bij (een mueslireep of een vierkantje pure chocolade). 

Een balans is essentieel voor het succes van je blok. Heb een gezonde levensstijl en  slaap voldoende om je te hersenen te laten herstellen. Sla geen maaltijden over, vermijd alcohol en neem 30 minuten van je tijd om je lichaam te verzorgen (ga hardlopen of doe een yogasessie).

Volg ons op Instagram en TikTok!

Written by Caroline M.

What do you think?