StudiesTIPS

Wat moet je administratief regelen als je 25 bent?

Eindelijk je diploma op zak? Gefeliciteerd! Van de schoolbanken af, een nieuw hoofdstuk begint, je gaat eindelijk aan het werk. Bij deze grote stap komen administratieve formaliteiten kijken die je in gedachten moet houden. Het kan ook zijn dat je nog niet afgestudeerd bent, maar dat je wel binnenkort 25 jaar wordt. Toch, moet je ook met deze stappen rekening houden. Kotplanet, het digitale medium voor studenten, geeft je een overzicht van alle dingen die jij moet regelen. 

1/ Schrijf je in als werkzoekende

Het eerste wat je moet doen als je je diploma hebt behaald, is je inschrijven als werkzoekende. Daar zijn verschillende instanties voor: VDAB (Vlaanderen), Actiris (Brussel), Forem (Wallonië) en ADG (Duitstalige Gemeenschap). Zodra je je inschrijft als werkzoekende, start je beroepsinschakelingstijd. Deze loopt over een periode van een jaar (310 dagen) en is verplicht om een werkloosheidsuitkering te kunnen aanvragen! Als je aan het einde van de beroepsinschakelingstijd een job hebt gevonden, heb je recht op een werkloosheidsuitkering. Als je echter na 310 dagen geen werk hebt gevonden, heb je niet per se recht op een werkloosheidsuitkering. Je moet dan een aanvraag indienen bij de HVW of een vakbond (ABVV, ACV, ACLVB) en je opnieuw inschrijven bij de Gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling.

2/ Denk aan je kinderbijslag

De kinderbijslag wordt onvoorwaardelijk toegekend aan je ouders tot 31 augustus van het jaar waarin je 18 jaar wordt. Deze uitkering kan echter alleen doorlopen tot je 25e als je tijdens je beroepsinschakelingstijd werkt en je maandloon niet hoger is dan 551,89 euro of als je nog studeert. Gezinsbijslagen worden niet meer uitbetaald na de leeftijd van 25 jaar, ongeacht je situatie (student, werkzoekende).

3/ Sluit je aan bij een ziekenfonds

Als je ouder bent dan 25 of jonger dan 25 maar werkt of een werkloosheidsuitkering ontvangt, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds. Inschrijving bij een ziekenfonds geeft recht op de voordelen van de verplichte verzekering en de aanvullende verzekering. Deze verzekering vergoedt  een deel van je medische kosten (dokterskosten, aankoop van voorgeschreven medicijnen …) en bied je een vervangingsinkomen in geval van bijvoorbeeld ziekte. 

4/ Hospitalisatieverzekering 

Als je ten laste bent van je ouders, val je onder hun hospitalisatieverzekering. Maar als je financieel onafhankelijk wordt, moet je deze verzekering individueel verlengen  bij dezelfde verzekeraar. Dit is geen moeilijke procedure, maar denk eraan deze verzekering tijdig af te sluiten zodat je van de verlenging kunt profiteren en dit recht niet verliest. Een ziekenhuisverzekering is echter geen wettelijke verplichting. Sommige werkgevers bieden hun werknemers een hospitalisatieverzekering aan als loonvoordeel. 

Wat vindt de @Kotplanet community op Instagram ervan?

Van de 570 ondervraagde studenten wordt 25% in de komende maanden 25 jaar. 74% van hen dacht op hun verjaardag geen administratieve veranderingen te moeten doorvoeren. 22% wist dit, maar betreurde de moeilijkheden om de juiste informatie te vinden. En slechts 3% vond dat ze alle informatie kregen die ze nodig hadden om de veranderingen door te voeren. Aansluiting bij een verzekeringsmaatschappij is de eerste zorg van deze studenten.

Volg ons op Instagram en TikTok!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite