in ,

Welke vragen kan je verwachten tijdens een sollicitatiegesprek

@pexels-alex green

1/ De sollicitatieprocedure

Solliciteren bestaat uit verschillende stappen. Eerst ga je ter plaatse of via mail je cv en sollicitatiebrief versturen. Dan komt het moment dat je vol spanning afwacht op de eerste bedrijven die reageren op je verzoek. BAM! Daar heb je het dan, het eerste bedrijf dat jou contacteert en vraagt of je vrij bent voor een sollicitatiegesprek.

2/ Jezelf verkopen tijdens het sollicitatiegesprek is een must 

Uiteraard wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het kennismakingsgesprek met je mogelijke leidinggevende of stagementor. Je moet niet vergeten dat de werkgever je meestal eerst googled vooraleer hij je uitnodigt op een gesprek. Dit moment is cruciaal om na te gaan of het bedrijf in lijn ligt met je stagedoelen. De stageplaats zal daarnaast deze opportuniteit gebruiken om achter te halen of jij de stagiaire bent waar ze op zoek naar zijn. We kunnen zeggen dat het sollicitatiegesprek de beste manier is om enerzijds jezelf beter te verkopen, anderzijds kan het bedrijf nagaan of ze je vaardigheden en kennis kunnen gebruiken in het bedrijf. 

3/ Welke vragen bereid je dan het best voor? 

Het is belangrijk om eerst de basisvragen zoals wie, wat, waar, wanneer en hoe voor te bereiden. Dit zijn de praktische zaken die je zeker moet weten, maar je kan ook andere vragen voorbereiden. Natuurlijk, ga je nooit op voorhand weten welke vragen de werkgever gaat stellen, maar toch is het belangrijk om een antwoord te hebben op de veelgestelde vragen. Hier zijn enkele veelgestelde vragen om te beginnen:

Wil je een goede e-reputatie opbouwen? Kotplanet toont je hoe je dit kan doen. 

Vertel kort iets over jezelf

Dit is de kans om kort en krachtig uit te leggen wie je bent en waarom jij de gepaste persoon bent om de rol te vervullen. 

Waarom solliciteer je bij ons

Dit is een veelgestelde vraag omdat de werkgever hiermee wil weten of je je genoeg verdiept hebt in het bedrijf. Hier kan je opnieuw vermelden waarom jij de geschikte persoon bent om die functie te vervullen.

Ben je een teamplayer

De werkgevers vinden het belangrijk om te weten hoe je als persoon functioneert binnen een  team. Aangezien jullie onder hetzelfde bedrijf zullen werken en dus dezelfde bedrijfswaarden gaan delen. Geef voorbeelden zodat de werkgever een beter inzicht krijgt.

Wat zijn jouw verwachtingen

Vertel welke doelen je op zowel persoonlijk als professioneel vlak wil bereiken. Een goede vraag om je in de juiste richting te brengen is: wat hoop je te leren in dit bedrijf?

Stel zelf ook vragen

Dit toont ook aan dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf. Dit zal je helpen om te zien of er een klik is tussen jou en de werkgever.

Je vraagt je af welk soort stagiaire je bent? Ontdek het door deze quiz te maken.

Volg ons op Instagram en TikTok. Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer tips, advies en humor.

Written by Prisca B.

What do you think?