in ,

Zijn mijn game skills relevant voor mijn CV?

@Pexels - Yan Krukau

Game je geregeld met vrienden of alleen? Heb je misschien al wel eens van je ouders te horen gekregen dat je beter wat nuttigs zou doen? Lees dan zeker verder, want Kotplanet legt je namelijk uit hoe je game skills relevant kunnen zijn voor je CV!

Ben je op zoek naar leuke games om met vrienden te spelen? Check dan zeker onze zes free-to-play consolegames!

1/ De functie in kwestie

Je speelt vaak videogames en misschien vind je wel dat je er ook goed in bent. Mogelijks heb je jezelf al eens afgevraagd of jouw game skills relevant kunnen zijn voor je werk later? Het is belangrijk om na te gaan voor welk beroep, welke bedrijf en welke sector je zal solliciteren.

Wanneer je ervoor kiest om je kans te wagen in de game-industrie, als pakweg game-ontwikkelaar, gameontwerper of game-tester, dan kunnen jouw gamevaardigheden zeer relevant zijn. In dit geval kan je er dieper op in gaan door je ervaring en prestaties aan te tonen en te vertellen welke games je speelt of gespeeld hebt. Dit zal meteen bewijzen dat je affiniteit hebt met de sector en dat je over de vereiste kennis en vaardigheden beschikt.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je voor iets helemaal anders gaat. Je kan dan niet zo diep in gaan op jouw gameprestaties- en ervaringen, maar je kan er wel de vaardigheden uit halen die je tijdens het gamen geleerd of verder ontwikkeld hebt. Het is hierbij belangrijk om meer te focussen op de vaardigheden dan op het gamen zelf. Kijk dus goed naar wat men zoekt in de vacature.

2/ Specifieke kennis en vaardigheden

We hebben het in het vorige deeltje meermaals gehad over kennis en vaardigheden, maar over wat hebben we het nu juist? Er zijn een heel aantal algemene vaardigheden die je kan leren of verder ontwikkelen tijdens het gamen. Zo kan je bijvoorbeeld voor uitdagende situaties komen te staan in bepaalde games en wordt er van je verwacht dat je probleemoplossend en kritisch nadenkt om zo tot een creatieve oplossing te komen. Wie geregeld competitieve wedstrijden speelt of deelneemt aan toernooien, toont onder meer ook aan onder druk te kunnen presteren, strategieën te kunnen ontwikkelen en samen te kunnen werken in team. Dit zijn vaardigheden die ook in het bedrijfsleven zeer waardevol zijn. Andere voorbeelden zijn dan weer tijdsmanagement en doorzettingsvermogen, doordat je soms een bepaalde tijdsdruk hebt of zelfs analytische vaardigheden, die aan bod kunnen komen bij strategie- en simulatiespellen.

Sommige studenten zijn zelfs wat meer betrokken dan anderen. Zo heb je gamers die een bepaalde leidersrol vervuld hebben binnen een gaming community. Misschien moest je hierbij groepsactiviteiten coördineren, groepsleden begeleiden of bepaalde beslissingen nemen. Dit betekent dat je ook over leiderschapskwaliteiten beschikt. Zij die meermaals met technische problemen te maken kregen, mods installeren of spelinstellingen wijzigen, hebben mogelijk dankzij het gamen een bepaalde technische kennis opgebouwd. Maak je bijvoorbeeld je eigen mods of in-game content? Dan kan je ook je creatieve vaardigheden op tafel leggen tijdens je sollicitatie.

3/ Teamwork en communicatie

Wanneer je met vrienden of zelfs met vreemden speelt, vorm je – logischerwijs – een team. Zonder het bewust te beseffen, bevorderen deze multiplayer games ook het teamwork en de communicatie binnen het team. Je wordt verondersteld snel en efficiënt te communiceren in bepaalde situaties, alsook om elkaar te helpen. Dit zorgt ervoor dat het samenwerken in team beter verloopt en ook je communicatieve vaardigheden een boost krijgen.

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

Written by Shane R.

What do you think?