Het leven op kotTIPS

Zo houden jullie het gezellig: afspraken om te maken met je kotgenoten

Woon je samen met kotgenoten? Grote kans dat jullie dan verantwoordelijkheden verdelen. Klussen zoals schoonmaken, afwassen en koken zijn een stuk makkelijker als je het samen doet. Ook kan het zorgen voor spanningen onderling als iemand niet bijdraagt. Het is daarom handig om hier vanaf het begin duidelijke afspraken over te hebben. In dit artikel geven we een aantal voorbeelden van afspraken die je samen met je kotgenoten kunt maken. 

1/ Wie betaalt wat?

  Misschien kopen jullie allemaal je eigen boodschappen in. Toch zullen er altijd spullen zijn die je met z’n allen deelt. Bijvoorbeeld schoonmaakspullen voor het toilet of vuilniszakken. Het kan daarom fijn zijn om een gedeeld potje te maken waar jullie gezamenlijke kosten uit betalen. Ook handig als jullie af en toe samen eten: de kosten kunnen dan uit dit potje gehaald worden, zodat jullie niet elke keer alles hoeven te verrekenen.

  2/ Wanneer wordt er schoongemaakt?

   Is er gekookt en is het jouw beurt om af te wassen? Misschien dat je op dat moment druk bent en er dus niet gelijk aan toekomt. Maar je kotgenoten zitten natuurlijk niet te wachten op beschimmelde borden en glazen. Spreek af hoe lang vuile vaat mag blijven staan, of dat je het altijd gelijk moet opruimen. Zo weet iedereen wat ze kunnen verwachten! Het maken van een schoonmaakschema kan hiervoor, en voor andere klusjes, erg handig zijn.

   3/ Wanneer is het stil?

    Als je met een groep kotgenoten woont, kan dat best chaotisch zijn. Als je aan het studeren bent voor een belangrijk examen wil je waarschijnlijk graag dat het stil is. Toch kan je buurman of buurvrouw hier anders over denken en draaien ze hun favoriete muziek tot laat in de nacht, waardoor je last hebt van geluidsoverlast

    Superfrustrerend! Bespreek met elkaar op welke momenten het rustig moet zijn in het kot. Misschien dat je het ‘s avonds graag stil houdt, of juist in de middag een paar studie uren inplant. Hoe dan ook, door hier samen duidelijke afspraken over te maken voorkom je frustraties en misverstanden. 

    4/ Hoe los je conflicten op?

     Houd iemand zich niet aan de afspraken of is er vaak ruzie? Spreek dan af wat je met z’n allen kunt doen om dit op te lossen. Kleine akkefietjes kun je het best 1 op 1 oplossen, maar als het probleem zich voor blijft doen is het handig om iemand om hulp te vragen die los staat van het conflict. Zo krijg je een objectieve blik en zitten jullie allemaal hopelijk snel weer op één lijn!

     Samen wonen, samen leven

     Leven met kotgenoten is soms uitdagend, maar ook een supertoffe ervaring. Zorg dat je vanaf het begin duidelijke afspraken hebt, zodat iedereen een gezellige tijd beleeft op kot.

     What's your reaction?

     Related Posts

     Load More Posts Loading...No more posts.
     Une petite notification ? OK Pas tout de suite