in

Hoe ben ik student en leid(st)er tegelijkertijd?

@Pexels- Lukas

Een hobby naast je lessen is absoluut noodzakelijk om je hoofd leeg te maken. Als je dit artikel leest, zal je waarschijnlijk voor een van de leukste hobby’s op aarde hebben gekozen: jeugdbewegingen. Of het nu bij de scouts is, bij de Chiro of ergens anders, je gaat zeker een nieuwe fase in je carrière tegemoet: leider of leidster worden. Maar laten we eerlijk zijn, we denken vaak dat we deze nieuwe rol en onze opleiding niet zullen kunnen combineren… 

Hier zijn dus een paar tips die je (hoop ik) zullen helpen om je rol als leider te combineren met je studies !

1/ Omring jezelf met de juiste mensen

Jeugdbewegingen zijn als groepswerk: om goed vooruit te komen, moet je je met de juiste mensen weten te omringen. Probeer je aan te sluiten bij een groep die bestaat uit mensen die je graag mag en die echt gemotiveerd zijn. Als het je vrienden zijn, zullen ze nog beter begrijpen dat je niet altijd beschikbaar kan zijn door je opleiding. Wees duidelijk over je bedoelingen en het jaar zal fantastisch verlopen. (Want als je ze vertelt dat je altijd beschikbaar bent, maar je dat uiteindelijk niet bent, zal dat snel vervelend worden.)

2/ Heb een geweldig schema

Laten we eerlijk zijn: jouw weken zullen er soms drukker uitzien dan die van sommige ministers. Koop dus vanaf het begin van het jaar een agenda en vul die in alsof je leven ervan afhangt (wat ook zo is, je sociale leven zal er echt van afhangen). Schrijf al je vergaderingen en je schoolverplichtingen op: zo krijg je snel een overzicht van hoe je jaar eruit zal zien. Noteer ook de grote evenementen die misschien wat langer kunnen duren. Als dat mogelijk is, probeer dan een gemeenschappelijke agenda op te stellen met jouw medeleiders. Dat kan helpen voor een beter organisatie binnen de jeugdbeweging.

3/ Plan vergaderingen tijdens rustige periodes

Als je denkt dat vergaderen in januari of juni een goed idee is, raad ik je aan om te stoppen met denken. Geen paniek, ik maak maar een grapje. We maken allemaal deze fout in het begin. Je moet weten dat de blok en examenperiodes vaak samengaan met stress en paniek. Je vermijdt dus best om extra zaken toe te voegen tijdens die periodes. Trouwens, je medeleiding zal heel blij zijn om je terug te zien na deze kleine pauze, geloof me maar!

Zo, dat is het! Ik hoop dat je met deze tips wat minder angstig bent over je rol als animator. Ik weet zeker dat je je studie kunt combineren met jeugdwerk. En vergeet vooral niet: we zijn je allemaal voor geweest en als wij het konden, dan kan jij het ook. (En het is nog altijd een heel toffe ervaring, dus veel plezier!). 

Bekijk zeker onze Instagram voor meer tips!

Written by Emilie Vanhemelen

What do you think?