Of je nu pas afgestudeerd bent of je bent nog bezig met je opleiding, de kans is groot dat al eens op een paar vacaturewebsites bent terechtgekomen: voor een studentenjob bijvoorbeeld. Soms (zelfs vaak) interesseert geen enkele vacature ons of past het niet bij ons profiel. Dus, wat doe je dan? Je kan spontaan solliciteren! Maar hoe doe je dat?
1/ Maak een lijst van doelstellingen
Het eerste dat je moet doen wanneer je een spontane sollicitatie wil sturen, is een lijst maken van bedrijven die je aanspreken. Het is daarom heel belangrijk om te weten wat je leuk vindt en wat je wil doen met je leven. Je moet dus je behoeftes en doelstellingen vastleggen, zodat je precies weet in welke werkomgeving je het liefst wil terechtkomen.
Schrijf de namen op van alle bedrijven die je interesseren (vergeet niet dat dit proces volledig persoonlijk is. Je kan de mening vragen van familie en vrienden, maar het draait uiteindelijk om jou!). Welke criteria zijn interessant: de afstand tussen je huis en de plaats van je werk, het openbaar vervoer, de grootte van het bedrijf, de diensten…
2/ Informeer naar het bedrijf
Voordat je een spontane sollicitatie indient, moet je veel onderzoek doen naar de bedrijven die je interesseren. Naar wie moet je jouw sollicitatie sturen? Welke profielen zoekt het bedrijf? Welke toon moet er gebruikt worden in de e-mail (humoristisch, serieus…)?
Je moet je aanpassen aan het bedrijf (terwijl je natuurlijk jezelf blijft!) zodat ze inzien dat je een aanwinst zou kunnen zijn. Misschien kan je nu al een paar bedrijven schrappen van je lijstje? Focus op concrete zaken: is het bedrijf ethisch verantwoord? Hoe zit het team in elkaar? Welke waarden vinden zij belangrijk? Passen ze bij jouw persoonlijkheid? Dit zal allemaal helpen om een juiste keuze te maken!
3/ Maak je CV beknopt en aantrekkelijk
Zodra dit is gebeurd, hoef je alleen nog maar de belangrijke informatie te sturen. Om geloofwaardig over te komen en ervoor te zorgen dat jouw sollicitatie serieus wordt genomen, moet je zorgen voor een mooie lay-out! Het is de “showcase” van jouw vaardigheden en prestaties. Om jouw CV te laten opvallen, moet je deze drie essentiële regels in je achterhoofd houden: eenvoud (een CV met blokken onbegrijpelijke tekst is niet aantrekkelijk), schoonheid (focus op een unieke aesthetic waardoor je opvalt) en personalisering (wees uniek en laat zien wie je bent via jouw CV). Kortom, creëer de papieren versie van jouw persoonlijkheid en vaardigheden.
4/ Schrijf een goede sollicitatiebrief
Als je een spontane sollicitatie verstuurt, is dat meestal omdat er geen interessante vacature openstaat en je, desondanks je profiel, je toch wil presenteren. Je moet dus een goede motivatie achter de hand houden! Hoe doe je dat? Door een goede sollicitatiebrief te schrijven. En onthoud: de werkgever verwacht geen sollicitatie, dus trek hun aandacht! Natuurlijk moet je sollicitatiebrief, net als jouw CV, persoonlijk en origineel zijn. Het heeft geen zin om een brief te sturen die aanpasbaar is aan alle bedrijven. Maak je gesprekspartner duidelijk dat je je richt tot hen, hun belangen en die van het bedrijf!
5/ Houd contact
Ja, ondanks alles is er een kans dat jouw spontane sollicitatie verloren gaat tussen een berg van andere sollicitaties. Aarzel dus niet om enkele dagen na jouw sollicitatie eens contact op te nemen met de persoon van HR. Niet per se om de status van jouw sollicitatie te weten te komen, maar om er zeker van te zijn dat deze door de juiste personen is ontvangen. Zo kom je (nog eens) gemotiveerd over en herinner je jouw werkgever eraan dat je veel interesse toont in hun bedrijf.
Ziezo, je bent helemaal klaar voor een succesvolle spontane sollicitatie! Tot slot wil ik nog één iets zeggen: houd je zelfvertrouwen. Laat afwijzingen je niet van de kaart brengen. Blijf positief, blijf sollicitaties sturen en zorg goed voor jezelf, uiteindelijk zal je de job van je leven vinden!