in

6 leuke activiteiten voor studenten in Gent

@Pexels - Siena Ramsey

Het maakt niet uit of je nu studeert in Gent, er op kot zit of er wat leuks wilt doen, Gent is een studentenstad dat veel te bieden heeft. Van een etentje tot een boottocht, uitgaan tot een museumbezoek, iedereen vindt er wel wat naar zijn of haar zin. Daarom geeft Kotplanet jou maar liefst zes activiteiten die je als student kan doen wanneer je in Gent bent.

Ga je studeren in Gent? Bekijk onze tips voor jouw eerste jaar in Gent

1/ Ontdek Gent

Onze eerste activiteit is een ontdekkingstocht door de stad. Het historisch centrum van Gent is compact en makkelijk te voet te verkennen. Wanneer je door de stad wandelt, kan je vele bezienswaardigheden bewonderen, waaronder het middeleeuwse Gravensteen en het Belfort. De stad Gent biedt ook verschillende stadswandelingen aan, waarbij een gids je meer zal vertellen over de rijke geschiedenis van de stad.

Gent is een fietsvriendelijke stad met een uitgebreid netwerk van fietspaden. Je kan een fiets huren in het stadscentrum en zo ook op een gemakkelijke en snelle manier de verschillende bezienswaardigheden in en rondom de stad ontdekken. Zo kan je onder meer het mooie Citadelpark bezoeken of de oevers van de rivier de Leie verkennen. Op de Leie kan je een boottocht maken en zo op een ontspannen manier de stad Gent ontdekken. Er zijn diverse plaatsen waar je kan op- en afstappen en genieten van de prachtige middeleeuwse gebouwen langs de rivier. De tortelduifjes onder ons kunnen zelfs genieten van een romantische diner-cruise.

2/ Uitgaan met vrienden

Wie in Gent studeert of er vrienden heeft, kent ongetwijfeld de Overpoortstraat. Het is zowat de bekendste uitgaansbuurt in Gent. De Overpoorstraat is een lange en levendige straat met veel bars, cafés, clubs en restaurants. Doordat het gelegen is in een studentenbuurt, is het ook niet raar dat het heel populair is bij studenten. Donderdag is dé uitgaansnacht bij uitstek. Veel cafés bieden dan speciale deals en kortingen aan voor studenten, omwille van de ‘Student Night’. Ook tijdens de Gentse Feesten, een jaarlijks terugkerend stadsfestival, is Overpoort de place to be voor feestgangers. Van studentikoze kroegen tot hippe clubs met moderne muziek, elke student en feestganger vindt er zijn of haar vibe terug.

3/ Musea à volonté

Wanneer je door Gent wandelt, kan je ook tal van musea bezoeken. Hou je van kunst? Dan kan je onder meer het Museum voor Schone Kunsten (MSK), het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) en het Design Museum Gent bezoeken. Meer into geschiedenis? Dan is er onder meer het Huis van Alijn en het Industriemuseum. Wil je Gent beter leren kennen? Breng dan zeker eens een bezoekje aan het Stadsmuseum Gent (STAM). Waar je interesses ook liggen, je zal je zeker niet vervelen!

4/ Culinaire tour door Gent

Iedereen mag dan wel z’n eigen smaak hebben, toch hebben we één ding gemeen: we houden allemaal van lekker eten! Elke vrijdag is er een grote markt op het Sint-Veerleplein, waar je lokale producten, zoals kaas, groenten, fruit en lekkernijen kan kopen. Ook kan je in Gent terecht op verschillende speciale markten en food festivals, zoals het jaarlijkse ‘Gent Smaakt’. Hier kan je genieten van een brede selectie aan lokaal geproduceerde gerechten en dranken. Maar dat is natuurlijk niet alles! Gent heeft ook een levendige restaurant scene, met een grote verscheidenheid aan eetcafés en restaurants.

Je kan er genieten van lokale gerechten, waaronder Gentse waterzooi en Gentse stoverij, maar evengoed van de algemene Belgische keuken, zoals stoofvlees met frietjes of mosselen met frietjes. Ook zijn er heel wat vegetarische en veganistische restaurants te vinden. De stad telt ook heel wat internationale keukens, waaronder Italiaans, Aziatisch en Mexicaans.

Een populaire plek om te dineren is de Graslei. De historische Gentse haven in het hart van de stad biedt en prachtig uitzicht op de grachten en middeleeuwse gebouwen. Daarnaast heb je ook het Patershol. In deze pittoreske wijk met smalle straatjes en oude huizen, heb je een grote selectie aan restaurants en bistro’s met lokale gerechten. Meer dan keuze genoeg, toch?

5/ Muziek voor iedereen

Of je als student nu zelf muziek maakt of een grote liefhebber bent van muziek, Gent heeft wat jij zoekt! Gent mag zich sinds 2009 ‘UNESCO Creative City of Music’ noemen en is de thuisbasis van diverse festivals, waaronder Gent Jazz Festival, Boomtown Festival en de Internationale Bach Academie. Wie liever naar concerten gaat, kan terecht bij onder meer de Vooruit, de Handelsbeurs, Kunstencentrum VIER-NULVIER en muziekcentrum De Bijloke Gent.

Daarnaast heb je ook tal van straatmuzikanten die, vooral in de zomermaanden, je meenemen in verschillende genres van jazz tot klassiek tot popmuziek. Geloof me, door de stad wandelen met live straatmuziek is een echte vibe! De stad heeft ook vele muziekwinkels, waaronder de bekende Music Mania, dat bekend staat om zijn brede assortiment aan vinylplaten. Maak je als student zelf muziek? Dan kan je terecht in de levendige en diverse Gentse muziekgemeenschap, waar een breed scala aan genres en stijlen gespeeld worden. Jazz, rock, folk, blues, elektronische muziek… je vindt het er allemaal!

6/ Beleef de Gentse Feesten

Elk jaar kan je in Gent terecht voor de Gentse Feesten. Dit festival vindt plaats in de derde week van juli en duurt ongeveer tien dagen. Het staat bekend als één van de grootste en bekendste evenementen in België en trekt jaarlijks zo’n honderdduizenden bezoekers naar Gent. Tijdens de Gentse Feesten kan je genieten van meer dan 1.500 activiteiten, waaronder concerten, theater- en dansvoorstellingen, comedyshows en tentoonstellingen. De meeste hiervan zijn gratis en vinden plaats op meer dan 10 verschillende podia doorheen de stad. Daarbovenop zijn er ook tal van kermisattracties, eetkraampjes en terrasjes, waar je kan genieten van de sfeer, het mooie weer en het lekkere eten.

Het hoogtepunt van het festival is de traditionele Ode aan Gent, waarbij duizenden mensen op de Vrijdagmarkt samen zingen en dansen op het Gentse volkslied. Ook de internationale parade moet je zeker gezien hebben! Kleurrijke en extravagante kostuums en praalwagens kleuren de straten van de stad op de laatste dag van de Gentse Feesten. Het festival is de perfecte gelegenheid om kennis te maken met de lokale cultuur en het bruisende karakter van Gent.

Dit jaar kan je van vrijdag 14 juli tot zondag 23 juli terecht in Gent voor de Gentse Feesten.

Met deze zes activiteiten ben je helemaal klaar om te genieten van het leven in Gent. Wat je ook zoekt, Gent has got it all! Het enige wat ons nog rest, is je veel plezier te wensen.

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

Written by Shane R.

What do you think?