Campus

6 leuke activiteiten voor studenten in Hasselt

Als nieuwe student in Hasselt vraag je je misschien wel af wat je er kan doen. Of misschien studeer je er al even, maar wil je graag wat nieuws uitproberen? Wat het ook is, wij zijn er om jou te helpen! Kotplanet geeft jou daarom zo’n zes activiteiten die je als student kan doen in Hasselt.

Wil je gaan sporten in Hasselt? Check hier onze tien motivational songs voor jouw workout playlist

1/ Ontdek Hasselt

Hasselt mag naar inwonersaantal dan wel de kleinste Vlaamse provinciehoofdstad zijn, toch heeft is het een gezellig stadje dat heel wat te bieden heeft. Studenten die nieuw zijn in Hasselt, kunnen de stad ontdekken. Alhoewel de stad een goed ontwikkeld openbaar vervoersysteem heeft, is het toch de moeite om Hasselt te voet of met de fiets te ontdekken. Je kan de rijke geschiedenis en vele interessante plaatsen leren kennen aan de hand van een begeleide stadswandeling. Als je toch liever rustig door de stad fietst, dan kan je snel en makkelijk een fiets huren en gebruikmaken van de vele fietspaden die de stad rijk is.

2/ Uitgaan met vrienden

De vele bars en clubs zorgen voor een bruisend nachtleven in Hasselt. De grootste en bekendste naam is ongetwijfeld Versuz. De nachtclub krijgt geregeld bekende DJ’s en artiesten over de vloer en opent elke maandag, donderdag en zaterdag zijn deuren voor feestgangers. Daarnaast kan je ook terecht bij Café Café, dat erg populair is bij studenten. Verder kan je ook terecht bij onder meer Club Forty Five en Koks&Tales voor een leuke avond met vrienden.

3/ Japanse Tuin

Wie liever rust en sereniteit heeft, moet zeker een bezoekje brengen aan de Japanse Tuin. Het geldt als één van de grootste Japanse tuinen in Europa en biedt een goede balans tussen natuur en gebouwen. Ter gelegenheid van de internationale tuinbouwtentoonstelling in Genk, opende de Japanse Tuin in Hasselt zijn deuren in 1992. Je kan er de Japanse cultuur en tradities ontdekken aan de hand van theeceremonies, concerten en workshops over een oppervlakte van maar liefst 2,5 hectare.

De tuin bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder Koi-vijvers en een bonsai-tuin. Via een wandelpad kan je de hele tuin ontdekken. Ook kan je genieten van een prachtig uitzicht over de tuin vanuit de toren van de vijf zintuigen. Bij het ontwerp van de tuin waren de regels van de Japanse tuinarchitectuur en een groot respect voor de natuur de leidraad. Alle planten en bomen zijn dan ook zorgvuldig gekozen en gesnoeid om een evenwicht te creëren tussen de diverse elementen van de tuin.

4/ Sporten in Hasselt

Voor de sportliefhebbers onder ons heeft Hasselt ook heel wat in petto. Zo heb je meerdere sportcomplexen, waaronder Sportcentrum Kiewit. Daarnaast kan je ook gaan zwemmen in Zwembad Kapermolen. In het Kapermolenpark ligt ook het openlucht skatepark gelegen, voor de studenten die graag skaten. Hasselt telt ook heel wat andere opties. Zo kan je bijvoorbeeld ook skeeleren, vissen en petanquen.

5/ Evenementen bijwonen

Als student kan je ook tal van evenementen bijwonen in Hasselt. Het grootste en bekendste evenement is zonder twijfel Pukkelpop. Het muziekfestival trekt jaarlijks duizenden muziekliefhebbers naar Kiewit. Dit jaar vindt het festival plaats van donderdag 17 augustus tot zondag 20 augustus. Op zondag 15 en maandag 16 oktober vinden de jaarlijkse Jeneverfeesten plaatsen. Hasselaren vieren dan trots de jenevertraditie van hun stad.

Op donderdag 11 mei vindt ook Kunstennacht plaats. Kunst- en cultuurhuizen openen voor dit evenement hun deuren van 18 tot 23 uur, waarbij je kan proeven van het werk van diverse ateliers en kunstenaars. Doorheen het jaar kan je ook terecht in de Japanse Tuin voor heel wat events, waaronder het Wensenfestival op  , het Obon Festival op vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus, het Manga en Cosplay Festival op zaterdag 2 en zondag 3 september en het Bonsai Festival op zaterdag 16 en zondag 17 september. Ten slotte kan je van 17 november tot 7 januari ook genieten van Winterland Hasselt, waar je onder meer kan schaatsen, Instagrammable winterfoto’s nemen en de Kerstman kan ontmoeten. Als student zal je je dus zeker amuseren op al deze evenementen!

6/ Musea voor iedereen

Bezoek je graag musea? Dan hebben we ook voor jou wat leuks! Als je de stad Hasselt en zijn rijke geschiedenis wilt leren kennen, dan kan je terecht bij het Stadsmus. Dit museum neemt jou mee in de geschiedenis van Hasselt en de regio en illustreert dit aan de hand van een uitgebreide collectie van objecten en artefacten. Wie Hasselt zegt, zegt natuurlijk ook jenever. Om meer te weten te komen over de geschiedenis en cultuur van de beroemde Hasseltse jenever, kan je het Nationaal Jenevermuseum bezoeken.

Het Z33 is een must-visit museum in Hasselt als je van hedendaagse kunst houdt. Met wisselende tentoonstellingen van diverse internationale hedendaagse kunstenaars zal je zeker geïnspireerd worden. Ben jij een echte boekenwurm? Dan is het Literair Museum ongetwijfeld wat voor jou! Het museum is gewijd aan de Vlaamse literatuurgeschiedenis en telt tal van manuscripten, brieven, boeken en documenten van beroemde Vlaamse schrijvers zoals Hugo Claus en Louis Paul Boon. Studenten die, ten slotte, een hart voor fashion en design hebben, kunnen hun energie halen uit het Modemuseum. Met een ruime collectie van kledingstukken, accessoires en textiel van de afgelopen 200 jaar, word je helemaal meegenomen in de evolutie van de fashionwereld.

We hopen dat je na het lezen van dit artikel heel wat inspiratie hebt kunnen op doen om Hasselt beter te leren kennen. De vele mogelijkheden maken je studentenleven in de jeneverhoofdstad een stuk leuker. Veel plezier!

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

What's your reaction?

Related Posts

5 gezellige studeerplekken in Mechelen

Of je nu een pendelstudent bent, op kot zit of simpelweg in Mechelen woont, we hebben soms allemaal wel even nood aan een verandering. De blokperiode is een uitputtende en stressvolle periode en daarom is het goed om soms

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite