in ,

Eerste studiejaar in Gent

@Pexels-@Sonny Vermeer

Ben je een toekomstige student die in Gent gaat studeren, maar ken je de stad en zijn omgeving nog niet? Kotplanet heeft daar een oplossing voor! Wij geven jou alle informatie over de stad en wat je zeker moet bezoeken of doen wanneer je daar bent! Gent is een stad voor levensgenieters. Je vindt daar van alles terug: leuke plekken om te eten, historische plaatsen, toffe evenementen…en nog meer!

Het Koning Albertpark

Heb je even pauze en ben je op zoek naar een plek om te ontspannen, maar je wil ook genieten van de natuur? Dan is het Koning Albertpark (Zuidpark) de plaats voor jou! Het is niet ver van de UGent. Op wandelafstand is dit maar 7 minuten stappen. Het Koning Albertpark wordt ook wel ‘het middeleeuwse Manhattan’ genoemd. Het is de ontmoetingsplaats voor jong en oud. In het park heb je banken waar je even op kan rusten, een fontein, het standbeeld van koning Albert I, ruimte om op het gras te zitten, een speeltuin voor kinderen en een skateterrein. Ook is er ruimte voorzien als je even wil fietsen of wandelen. Natuurlijk zijn er rond het park plaatsen waar je lekkernijen kunt kopen. Bij mooi weer kan je eventueel picknicken met je medestudenten. 

Voor je uitstapjes

Gent is de perfecte stad voor de studenten! Elk academiejaar zijn er duizenden studenten die in Gent komen studeren. Hierdoor mis je nooit dat fris en jong gevoel. In de stad zijn er veel toeristische trekpleisters. Studenten die meer willen weten over de geschiedenis van Gent, kunnen naar het stadsmuseum (STAM) van Gent gaan. Dat is het dichtstbijzijnde museum om al wandelend naar toe te gaan. Als je vanuit de UGent vertrekt, moet je maar 15 minuten. Uiteraard zijn er nog andere musea die je kan bezoeken. Om er maar een paar op te sommen: Design Museum Gent, Museum voor Schone Kunsten (MSK), Industriemuseum en Museum Dr. Guislain. De stad zelf is ook een trekpleister, want je ontdekt elke keer iets nieuws. Voor de studenten die op zoek zijn naar andere activiteiten, heb ik goed nieuws! Je kan gaan bowlen in Overpoort Bowl of een film gaan kijken in Kinepolis Gent. Ze zijn allebei niet ver van de UGent. Je moet voor beide minder dan 10 minuten stappen. Aangezien de stad omringd wordt door kanalen en rivieren, kan je ook een boottocht doen. Op deze manier ontdek je de stad op een unieke manier.

Gent wordt ook de lichtstad genoemd. In de avond worden de gebouwen, straten en pleinen omgetoverd tot feeërieke lichtmakers. Dit is de perfecte gelegenheid om een avondwandeling te maken met je kotgenoten of vrienden. Ook tijdens de koudste maanden wordt je opgewarmd door de sprankelende lichtversieringen in de stad. Zo wordt het eeuwenoude Gravensteen omgetoverd tot een winterwonderkasteel. Tijdens deze periode wordt je kerstgevoel versterkt door de magische sfeer met feestelijke versiering en muziek in het poortgebouw. Dit wil je zeker niet missen! Weet je wat deze activiteit nog beter maakt? Het is niet ver van de UGent. Je kan hier met de auto, de fiets, de bus of te voet naar toe gaan, maar wat je ook kiest, je bent minder dan 20 minuten onderweg. Je kan dit bezoeken tijdens je pauze in de winterblok. Heb je nog steeds niet genoeg van de feeërieke sfeer? Als je geluk hebt, dan vindt er in jouw jaar het lichtfestival plaats. Het werk van de kunststudenten en andere kunstenaars wordt in de schijnwerpers gezet. Iedereen kan gratis genieten van het lichtspektakel vol met de ingenieuze installaties, boeiende performances en evenementen. 

Ben je bezorgd om onze planeet? Wil je bijdragen aan de bescherming ervan? Hier zijn 5 duurzame vervoermiddelen die je kan gebruiken om je te verplaatsen.

Voor de fijnproevers is er keuze genoeg! Ben je op zoek naar een restaurant met een romantische setting of zoek je eerder een restaurant voor een groepsmaaltijd met veel ambiance? Gastronomische restaurants, fastfood restaurants, cafés, trendy lunchplekjes, Gentse foodmarkten… Gent has it all! Zo kan je na het winkelen iets eten in het winkelcentrum Gent Zuid. Dit is niet ver van de UGent, je hoeft maar 5 minuten te wandelen en je bent er. Aangezien de UGent in het centrum ligt, ga je geen moeilijkheden ondervinden om een eetplek te vinden naar jouw smaak. Je hebt bijvoorbeeld een Albert Heijn waar je naar toe kan gaan. Heb je toch geen zin om te wandelen, dan kan je in de cafetaria van de UGent eten. 

Als je wil uitgaan, dan is de Overpoortstraat The Place To Be! Het bevindt zich in het centrum en het is ook niet ver van de UGent. Het wordt soms ook de ‘Toverpoort’ genoemd. In de Overpoortstraat zijn tientallen cafés, restaurants en nachtclubs. In de avond is het daar dus geanimeerd. In de straat heb je ook een fitnesszaal en een supermarkt. De straat wordt overgenomen door studenten, omdat er daar dicht bij verschillende studentenkoten zijn. Een andere optie is om naar de Oude Beestenmarkt, Groentenmarkt of naar de Vlasmarkt te gaan. Op beide plaatsen heb je zeker geen tekort aan muziek en danscafés! Ook kan je in de zomer deelnemen aan de Gentse Feesten. Dit is een jaarlijks evenement dat meerdere dagen plaatsvindt in juli. Dan worden zowel nationale als internationale artiesten uitgenodigd om op te treden. Iedereen feest mee! Ook kan je tijdens de Gentse Feesten de trappen op van de Sint-Baafskathedraal en genieten van een prachtig stadspanorama. Let op, dit kan je ENKEL doen tijdens de Gentse Feesten.  In Gent heb je alles wat je nodig hebt om te feesten tot ‘s ochtendsvroeg.

Vraag je je af wat je moet doen om een succesvolle bachelorproef of thesis te hebben. Kotplanet helpt je hierbij! Hier zijn enkele tips om je op de goede weg te brengen.

Praktische kant

Aangezien UGent in het centrum is gelegen kan je te voet of met de fiets naar de campus gaan. Je hebt verschillende fietsenparkings en openbare fietsstallingen in de stad. Ben je niet van Gent, dan kan je de trein nemen naar het Gent-Sint-Pietersstation. Daarna kan je het openbaar vervoer nemen om je rechtstreeks naar de campus te brengen, bijvoorbeeld tram 1, 2 of de Lijnbussen 70, 72, 76, 77. Dan ben je maximaal 20 minuten onderweg. Of je kan via Gent-Dampoort naar de stad komen, dan ben je dichter bij de UGent. Om je studentenabonnement voor de NMBS te hebben, heb je een attest nodig. Dit kan je downloaden via OASIS. Ook is er een schoolabonnement van de UGent. Om meer informatie te hebben over de verschillende vervoermiddelen, ga dan zeker een kijkje nemen op de website van de UGent.

Het is niet aangeraden om met de auto naar de campus te gaan om meerdere redenen, waaronder het gebrek aan een parkeerplaats aan de campus, betalende parkings, niet eenvoudig om je te verplaatsen en de drukte in de stad. Voor wie toch met de auto wil komen, kan je carpoolen of een wagen huren bij Cambio. Je kan dan best parkeren bij de parkings aan de rand van de stad. Zo moet je niet ver stappen.  Er is wel een parkeerplaats voorzien voor personen met een functiebeperking.

Studentenkoten
De gemiddelde all-in huurprijs voor één academiejaar bedraagt € 451,00 voor een kamer en € 630,00 voor een studio (incl. verbruikskosten) per maand. Het internet is je beste vriend! Je kan een kot vinden via het internet, bijvoorbeeld via de Facebookgroep Kot in Gent. Er zijn meerdere websites die je kunnen helpen, bijvoorbeeld de website van iKot. Je krijgt een overzicht van de verschillende koten met steeds een vermelding van onder meer de prijs, de grootte van de kamer, het adres, de contactgegevens van de persoon. Of je gaat naar de website van Kotatgent en hier krijg je ook een overzicht van beschikbare wooneenheden. De UGent voorziet ook studentenhomes. Om meer informatie te hebben hierover, bekijk je best hun website.

Zijn er nog leuke plaatsen of weetjes die niet genoemd zijn? Aarzel zeker niet om ze te sturen op onze Instagram. Of wil je zelf een leuk artikel schrijven? Dan kan je dit doen op onze website.

Written by Prisca B.

What do you think?