in ,

Hoe ontcijfer je je eerste vacatures?

@Pexels - Yan Krukau

Vacatures kunnen je soms snel demotiveren. De vaardigheden die je het minst beheerst, de jaren ervaring die je niet hebt, of de taal die een pluspunt zou zijn, maar die je al lang niet meer geoefend hebt… het kan snel ontmoedigend worden! Maar maak je geen zorgen, Kotplanet is er voor jou!

Wil je te weten komen welke soort jobstudent jij bent? Doe dan nu de test!

1/ Stop niet bij de titel

Soms is de functietitel precies wat je zoekt. Stop daar niet en neem de tijd om de hele vacature te lezen, voornamelijk de gevraagde taken. Ideaal gezien is dit wat je zoekt en bingo! Maar het kan zijn dat de details van de uit te voeren taken helemaal niet in je vakgebied liggen…

2/ Zoek informatie over het bedrijf

Als je voldoet aan de verschillende criteria van de vacature, is het heel belangrijk om het bedrijf te ‘onderzoeken’. Je moet meer te weten komen over de sector waarin het bedrijf actief is en over de bedrijfscultuur. Zo kun je zien of de waarden van het bedrijf overeenkomen met die van jou.

3/ Let op de gebruikte woordenschat

De woorden ‘vereist’ en ‘noodzakelijk’ zijn er niet ter decoratie. Wij raden je aan goed op de gebruikte woordenschat te letten, zodat je niet klakkeloos solliciteert. Als je daarna aan 90% van de vacature voldoet, maar nog een vaardigheid mist, kan je altijd je schot wagen! Niet geschoten is altijd mis, toch?

4/ Speciale vermelding voor “zou worden gewaardeerd” of “is een pluspunt”

Als we nog steeds naar bepaalde woorden kijken, moeten we het ook hebben over selectieve criteria. Als je toevallig een vaardigheid hebt die boven de rest van de vaardigheden uitsteekt en er staat geschreven dat het een ‘pluspunt’ zou zijn, twijfel niet en solliciteer onmiddellijk! Vaak zijn het deze kleine dingen die het verschil maken tijdens het sollicitatiegesprek.

We hopen dat je zoektocht naar een stage of studentenjob met deze tips een stuk vlotter zal verlopen. Aarzel niet om ons op de sociale media van Kotplanet te vertellen hoe je sollicitatie is gegaan!

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

Written by Aline Vlasselaer

What do you think?