in

4 dingen die je moet weten over nee zeggen

@Pexels - Anastasia shuraeva

Ik denk dat de titel duidelijk is: hier gaan we je leren hoe je nee moet zeggen (dit is alleen de theorie, voor de praktijk moet je zelf zorgen). Hoe besef je dat je iets te vaak ‘ja’ zegt en vooral: hoe stop je ermee? 

1/ Zeg ja, een beetje, veel, waanzinnig veel

In het leven willen we ons graag nuttig voelen. Het is altijd fijn om te weten dat je een beetje van je tijd hebt gegeven aan iemand die het nodig heeft en erom heeft gevraagd. Waarom zou je weigeren als het zo gemakkelijk is om een beetje hulp aan te bieden? Dus we zeggen één keer ‘ja’, dan twee keer… Al snel merken we dat we overal ‘ja’ op zeggen, zelfs als we geen tijd of energie hebben om aan één of meerdere mensen te besteden. Herken je jezelf in deze situatie? Ja, ik ook, dus als ik wat advies kan geven, doe ik dat met plezier. 

Laten we bij het begin beginnen. Op welk punt besef je dat ‘nee’ zeggen… misschien geen slecht idee is?

2/ Het breekpunt 

Wanneer je alle verzoeken die je krijgt (‘Wil je me hiermee helpen?’, ‘Ga mee, ik wil niet alleen gaan’, ‘Wil je dit doen?’) inwilligt, begin je je op den duur mentaal en fysiek uitgeput te voelen. Je hebt geen tijd meer voor jezelf, voor je werk, voor je studies of voor je hobby’s. Je doet gewoon wat andere mensen willen dat je doet. En je zegt altijd tegen jezelf: ‘Kom op, die persoon heeft deze keer echt nodig, maar de volgende keer zeg ik nee!’. Wat een beginnersfout! Maar op een gegeven moment gaan we kapot, omdat we mensen zijn. Dus, nu zullen we antwoorden met onze eerste en zegevierende ‘nee’. 

3/ Weten hoe je jezelf moet beschermen versus agressief zijn.

En ja, als je altijd wordt gezien als de persoon die nooit ergens ‘nee’ op zegt, dan zal een ‘nee’ zo raar lijken dat het agressief overkomt, maar dat is helemaal niet het geval! ‘Nee’ zeggen is heel normaal. Het is niet ongewoon dat je in sommige toxic relaties geen ‘nee’ durft zeggen. Ze zeggen dan dingen zoals ‘Wat moet ik dan doen?’, ‘Ik ga falen en het zal jouw schuld zijn’, ‘niemand helpt me ooit’. De eerste stap om ‘nee’ te leren zeggen is om altijd zelfzeker te zijn en te onthouden dat jouw welzijn belangrijker is dan hun mening. Nee, je bent niet agressief, je redt jezelf gewoon. Dit is de eerste stap, want er zijn er meer!

4/ Het is een skill die je moet beheersen 

Als veel mensen ‘nee’ kunnen zeggen, dan is er geen reden waarom jij het ook niet kan! Het zal in het begin moeilijk lijken om ‘nee’ te zeggen tegen mensen tegen wie je altijd ‘ja’ zei, maar op een gegeven moment raak je snel vertrouwd met dit woordje dat veel tijd bespaart.

Begrijp waar het vandaan komt 

Wanneer we bang zijn om ‘nee’ te zeggen, is dat over het algemeen om een situatie te vermijden die ons ongemakkelijk zou maken: we zijn bang om een conflict uit te lokken, om egoïstisch over te komen, om teleur te stellen, om een slechte reputatie te krijgen, om ons schuldig te voelen etc. Maar als je zo denkt, heb je de situatie helemaal verkeerd. Je moet dus eerst begrijpen waar die angst vandaan komt om hem uiteindelijk te kunnen oplossen. 

De herhalingstechniek 

Zoals met bijna alles in het leven (helaas) is de beste manier om te leren, door te doen! Als de gelegenheid zich voordoet en je ‘nee’ moet zeggen, aarzel dan niet en ga ervoor. Je zal aarzelen, je zal twijfelen, je zal spijt hebben, maar uiteindelijk zal je heel blij zijn met je inspanningen en het zal je vaker van pas komen dan je je kan voorstellen! En, zoals gezegd, zeg tegen jezelf dat jouw geluk belangrijker is dan het oordeel van anderen. 

Natuurlijk is ‘nee’ zeggen, zoals alles in het leven, net als ‘ja’ zeggen: je moet het op het juiste moment en om de juiste redenen zeggen. Je moet niet alles accepteren tot het punt dat je jezelf verliest, maar je moet ook niet alles weigeren tot het punt dat je gemeen/ koud wordt. In ieder geval is ‘nee’ zeggen, zoals je hebt gezien, niet onmogelijk. Zorg goed voor jezelf en onthoud: nee betekent nee! 

Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer tips, advies en humor!

Written by Lisa B.

What do you think?