in ,

4 manieren voor een goede work-life balance als student

@Pexels - Kha Ruxury

Het studentenleven is met momenten best overweldigend. Enerzijds heb je je studies en studentenjob, anderzijds je hobby’s en sociaal leven. Het belang van een goede balans is niet te onderschatten en juist daarom geeft Kotplanet je vier manieren voor een goede work-life balance als student.

1/ Stel doelen en prioriteiten

Er zijn momenten waarop het allemaal even teveel wordt en je de bomen door het bos niet meer kan zien. Wanneer je je ervan bewust bent dat je zo’n moment doormaakt, is het een goed idee om even rustig aan te doen en een overzicht te maken van alles wat je te doen hebt. Wat zijn jouw persoonlijke en academische doelen? Welke zaken zijn het belangrijkst? Het is goed om voor jezelf even duidelijk te maken waar je naartoe wilt, wat je eerst moet doen en wat nog even kan wachten.

2/ Zorg voor een goede nachtrust

Wanneer je veel te doen hebt, kan je snel uitgeput geraken. Ben je morgen bijvoorbeeld opnieuw een hele dag bezig? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een goede nachtrust hebt. Dit kan je op meerdere manieren doen. Probeer rond hetzelfde uur te gaan slapen en op te staan, maar beperk vlak voor het slapengaan ook schermgebruik. Zorg ervoor dat je slaapkamer rustgevend is en dat je een comfortabel hoofdkussen en matras hebt. Het zijn slechts enkele tips die ervoor kunnen zorgen dat je vannacht goed zal slapen.

3/ Durf ‘nee’ zeggen

Tussen alle deadlines, examens, afspraakjes en werkdagen door is het belangrijk dat je ook voldoende tijd voor jezelf neemt. Het is daarom belangrijk om goed rekening te houden met je weekschema en er niet zomaar maar wat aan toe te voegen als het al goed vol zit. Durf ‘nee’ te zeggen! We vertelden je al dat je doelen en prioriteiten moet stellen, vergeet dus zeker niet om van jezelf ook een prioriteit te maken.

4/ Neem voldoende pauzes

Een drukke werkdag op je studentenjob, een lange lesdag op je campus of een lange dag studeren bij je thuis of in de bib. Het zijn slechts enkele voorbeelden van momenten die je energie snel kunnen leegzuigen. Het is daarom belangrijk om voldoende pauzes te nemen en zo je batterij weer even op te laden, zodat je erna weer verder kan.

Ben je benieuwd naar meer tips? Hou dan zeker onze Instagram in de gaten!

Written by Shane R.

What do you think?