in , ,

5 tips om voor je mentale gezondheid te zorgen tijdens je studies

@Pexels - Cotton Bro 5

Bewegen en gezond eten, zorgen ervoor dat je er elke week goed uitziet, maar als het om mentale gezondheid gaat, is het een heel andere zaak. Als student worden psychische problemen vaak gestigmatiseerd en in de taboesfeer geplaatst.

Zonder een goede mentale gezondheid is het echter heel moeilijk om je studie voort te zetten. Laat staan dat je zal slagen. Na de drie, nogal moeilijke, jaren die we hebben doorstaan, is het normaal om angstiger te zijn. Deze verandering moet je echt niet licht opvatten. Daarom geef ik je enkele tips om je mentale gezondheid tijdens je studie het best te bewaren.

1/ Omring jezelf met de juiste mensen

Dit advies is niet alleen nuttig voor je mentale gezondheid. Als mensen in je omgeving slecht reageren op het feit dat je aangeeft dat je mentale gezondheid niet optimaal is, aarzel dan niet om afstand te nemen van die personen. Het is al moeilijk genoeg om toe te geven dat er een probleem is. Het is dus belangrijk dat je je omringt door mensen die je begrijpen en steunen. 

2/ Doe een activiteit voor jezelf 

Vaak krijgt je mentale gezondheid een klap tijdens je studies omdat ze al je tijd in beslag nemen. Probeer dit te voorkomen door zo georganiseerd mogelijk te zijn. Maak een agenda waarin je al je lessen en je studiemomenten opschrijft. Probeer dan een activiteit te vinden je super leuk vindt en die je afleidt van je lessen. Dit kan een sport zijn, een jeugdbeweging, uitstapjes met vrienden of zelfs dates met je partner. Het belangrijkste is dat het iets is dat je van je studie afhaalt en je hoofd boven water houdt. Maar wees voorzichtig: dwing jezelf niet om iets te doen wat je niet wil doen. Tijd voor jezelf nemen, lekker in bed, is ook een activiteit! 

3/ Ga naar buiten voor wat frisse lucht

Je hoort het vaak genoeg: een wandeling houdt je gezond. Oké, het klinkt een beetje absurd als je het zo stelt, maar het idee is om momenten te plannen waarop je je hersenen volledig ventileert zodat ze weer van voren af aan kunnen beginnen. Gun jezelf een paar wandelingen tijdens de week. 

4/ Zorg voor een gezonde levensstijl 

Dit advies hoort duidelijk bij het vorige puntje. Er is een gezegde dat luidt: “Een gezonde geest in een gezond lichaam”. Dus nee, ik zeg niet dat je alleen nog maar wortels mag eten en 3 uur per dag moet sporten. Het is wel belangrijk om een juist levensritme aan te houden. Probeer bijvoorbeeld niet te veel vermoeidheid op te hopen: slaap heeft een grote invloed op je stemming. Natuurlijk doet het niet alles, maar het kan voorkomen dat je te snel wegglijdt. 

5/ Ga naar een psycholoog 

Ik zeg psycholoog, maar je kan gaan voor alle professionals die op dit gebied werkzaam zijn (therapeut, hypnotiseur, kinesioloog: het maakt niet uit, zolang je je er maar goed bij voelt). Het is de bedoeling dat je een buitenstaander hebt met wie je kan praten en die je advies kan geven over hoe je op het goede spoor kan blijven. Je moet niet per se een groot probleem hebben om iemand op te zoeken, want als je te lang wacht, kan het te laat zijn. Burn-out bij studenten bestaat en moet niet licht worden opgevat. De meeste universiteiten en hogescholen hebben een psychologische hulpdienst. Aarzel dus niet om contact met hen op te nemen.

Voel je je momenteel niet goed? Je bent niet alleen. Praat met mensen in je omgeving, zij kunnen je waarschijnlijk helpen. Ik wens je in ieder geval veel geluk, je bent sterk, vergeet dat nooit!

Volg ons op Instagram en TikTok! Word lid van onze Facebookgroep voor meer advies en tips!

Written by Emilie Vanhemelen

What do you think?