in ,

6 tips om meer veerkracht op te bouwen als student

@Pexels - Ketut Subiyanto

Het leven is niet altijd rooskleurig. Als jonge student ben je nog op zoek naar jezelf. Stress, hoge druk en tegenslagen kunnen je hierdoor soms gemakkelijk uit je lood slaan. Kotplanet wilt je graag helpen en geeft je daarom zo’n zes tips om je veerkracht op te bouwen als student.

Je veerkracht opbouwen door te mediteren? Check de tien voordelen van meditatie voor jouw lichaam!

1/ Zorg voor jezelf

Een goede fysieke- en mentale gezondheid spelen een essentiële rol bij veerkracht. Om als student veerkracht op te bouwen, is het daarom van belang om goed voor jezelf te zorgen. Dit kan je doen door bepaalde gewoonten te creëren. Denk hierbij maar aan voldoende slapen, gezond eten, regelmatig bewegen en tijd vrijmaken voor ontspanning. Hoe beter jij je in je vel voelt, hoe beter je zal kunnen omgaan met tegenslagen.

2/ Leer stressverlichtende technieken

Natuurlijk zijn er ook nog andere vormen om voor jezelf te zorgen en veerkracht op te bouwen. Zo kan je leren om aan stressmanagement te doen. Voorzie dagelijks een klein momentje om enkele ademhalingsoefeningen te doen. Je zal merken dat dit je helpt om stress onder controle te houden. Wil je een stapje verder gaan, dan kan je ook aan meditatie, mindfulness of yoga doen. Op termijn zal je merken dat deze technieken ervoor zorgen dat je gemakkelijker om kan gaan met stressvolle situaties en zo dus meer veerkracht hebt opgebouwd.

3/ Omring jezelf met positieve personen

Het kan gebeuren dat je een moeilijke periode doorstaat. Hierdoor kan je soms het gevoel hebben dat je er helemaal alleen voor staat. Wat er ook juist gebeurd is, weet dat er altijd mensen zijn die om je geven en niets liever willen dan naar je te luisteren en je te helpen. Zorg er dus ook zeker voor dat je jezelf omringd met positieve personen die je spontaan steunen en aanmoedigen. Denk hierbij maar aan je familie, vrienden, kotgenoten of zelfs docenten.

4/ Neem een positieve mindset aan

Een tegenslag of teveel stress maakt het soms moeilijk om optimistisch te zijn. Geen zorgen! Dat is heel normaal, maar vergeet ook niet dat je al ver gekomen bent. Je hebt soms al eerder gelijkaardige situaties meegemaakt en doorstaan. Trek je hier aan op! Probeer dus om de negatieve gedachten om te vormen tot positieve perspectieven. Niet enkel bouw je zo je veerkracht op, maar kan je bepaalde problemen ook effectiever aanpakken.

5/ Laat perfectionisme los

Heb je al van jezelf gedacht dat je een perfectionist bent? Wel, je bent niet de enige! Perfectionisme kan je helpen om altijd beter te doen, maar soms kan je jezelf erin verliezen en dan moet je oppassen. Je moet beseffen dat perfectie niet bestaat. Accepteer daarom dat je fouten zal maken en weet dat dat normaal is. Het is belangrijk om te streven naar vooruitgang en niet perfectie. Bekijk een tegenslag als een waardevolle les en een kans om te leren en te groeien.

6/ Durf om hulp vragen

Wanneer het ten slotte allemaal tegen zit, wees dan niet bang om hulp te vragen. Op je universiteit of hogeschool kan je hiervoor eventueel langsgaan bij een docent of prof die je vertrouwt, alsook een studiebegeleider of de dienst Studentenvoorzieningen. Daarnaast kan je ook een afspraak nemen bij een psycholoog. Hou hierbij wel rekening dat er soms lange wachtrijen kunnen zijn. Het kan soms deugd doen om je persoonlijke of academische uitdagingen even kwijt te kunnen aan een neutraal persoon. Durf dus zeker om hulp te vragen als je voelt dat je het nodig hebt!

Volg ons op Instagram en TikTok voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

Written by Shane R.

What do you think?