in ,

Rugpijn van het studeren? Los het zo op!

@Pexels- Kindel Media

Heel veel studenten hebben last van rugpijn als ze veel moeten studeren en velen hebben dan ook geen budget om een ergonomische bureaustoel te kopen. Maak je geen zorgen, Kotplanet is er altijd voor je. In dit artikel vertel ik je exact wat je moet doen om rugpijn tegen te gaan tijdens het studeren

1/ Voorkomen > genezen

Voorkomen is beter dan genezen. Oké, je kan geen ergonomische bureaustoel kopen voor op kot, maar je kan wel een perfecte houding hebben. 

Je start best met je bureaustoel op de juiste hoogte in te stellen, daarna pas je je bureau aan. Een paar dingen waar je rekening mee moet houden: je voeten moeten de grond raken, je rugleuning steunt tegen de lage rug en je romp moet recht zijn. 

Ook is het belangrijk dat je dicht tegen de tafel aanzit en dat je armen loodrecht steunen op de tafel. Verder moet je computer op ooghoogte staan om nekpijn te vermijden.

2/ Wandeling maken

Jullie denken waarschijnlijk: ‘Waarom zou ik gaan wandelen als ik rugpijn heb? Het enige wat ik wil doen, is neerliggen in mijn bed!’ Dat snap ik volledig, maar door een wandeling te maken stimuleer je je gewrichten om te bewegen. Zo kunnen de spieren samentrekken en weer ontspannen. Op die manier stroomt het bloed beter door je lichaam en dat geeft een verzachtend effect. 

3/ Druk op de pijnpunten

Meestal doet je rug pijn op een bepaalde plaats en niet over de hele oppervlakte. Ga dus op zoek naar de pijnpunten en oefen er druk op uit. Voorbeeld: lig 20 tot 30 seconden op een klein balletje en onstpan daarna. Het is niet supermoeilijk om de punten te vinden, aangezien deze heel erg veel pijn doen als je erop duwt. 

4/ Ontspannen

Tijdens het studeren kan het zijn dat je in een verkrampte houding zit voor een aantal uren. Dat kan niet goed zijn voor je rug, maar soms heb je gewoon geen andere keuze. Daarom ontspan je je rug best af en toe eens volledig. Doe daarom deze oefening: ga op je rug liggen en zorg ervoor dat je benen in een hoek van 90 graden op een stoel liggen. Haal diep adem en ontspan je rug. Doe dit vijf à tien minuutjes. 

Ik hoop dat je niet al te veel last hebt van je rug door te studeren, maar als je het toch moeilijk krijgt, doe dan even deze oefeningen! Ze helpen gegarandeerd. 

Volg ons op Instagram en TikTok!

Bronnen:

  • https://www.magnus-kinesitherapie.be/nl/nieuws/5-tips-om-de-blok-te-overleven-zonder-rug-of-nekklachten
  • https://www.hln.be/fit-en-gezond/3x-snelle-trucjes-om-rugpijn-te-verlichten~ad68b07b/

What do you think?