in ,

Hoe doe je een digitale detox als student?

@Pexels - Antoni Shkraba

Een digitale wat? Vind je het ondenkbaar om het zonder smartphone of computer te moeten stellen? Dat begrijpen we, maar wat als je de komende maanden een nieuwe start zou kunnen maken? Hier zijn een paar tips voor een digitale detox of, op zijn minst, om je gebruik van social media te verminderen.

1/ Kies de juiste periode

Besef goed dat je jezelf behoorlijk op de proef stelt door van je verslaving af te willen kicken.  Om dit te bereiken moet je echt wel het juiste moment kiezen. Vermijd periodes van grote stress, zoals examens, wanneer je smartphone voor een beetje afleiding kan zorgen. Je zit al 24/7 opgesloten in je kamer, onnodig om jezelf het leven nog moeilijker te maken te maken. Probeer wel je telefoon weg te leggen tijdens studieperiodes, om je optimaal te kunnen concentreren. De vakantie is waarschijnlijk een goed moment om een digitale detox te proberen. Gebruik je smartphone alleen voor het belangrijkste: om je vrienden te pakken te krijgen.  Als jullie samen zijn, leg die smartphones dan opzij en leef gewoon in het nu  (klinkt als het advies van een ouwe man, maar geloof me, het doet goed!)

2/ Verplaats enkele apps op je smartphone

Rustig, rustig, we adviseren je niet om Instagram van je smartphone te verwijderen. Verplaats het gewoon verder weg in je apps. Zo kom je minder in de verleiding om erop te klikken. Dit trucje kan je echt helpen om je schermtijd te verminderen. Vaak klikken we op een app zonder erbij na te denken. Als de app in kwestie ver in het menu staat, moet je een beetje moeite doen om hem te vinden. 

3/ Gebruik een digitale detox app

Ja, oké, we geven toe dat het op het eerste gezicht misschien niet logisch is om een app te downloaden als je wilt afkicken van je telefoon. Maar … het kan je beste bondgenoot zijn. Deze apps kunnen zeer efficiënt zijn tijdens je blok of tijdens een date: de concentratie wordt gericht op het juiste doel: studie of liefde. Geen virtueel chatgedoe.

4/ Kies de goede momenten

Er zijn momenten tijdens de dag dat je merkt dat je mechanisch door TikTok en Instagram aan het swipen bent. Je dacht het maar tien minuten te doen maar nu zit je al twee uur naar je scherm te staren. Probeer je telefoon niet mee naar bed te nemen. Hoor je dit advies de hele tijd? Dat is omdat het echt goed advies is. Gebruik ook ’s ochtends een andere wekker dan je telefoon om je wakker te maken en grijp niet meteen naar je smartphone. Het is een zeer agressieve wekker en je verliest tijd in de ochtend. Neem het er gewoon van, zet de ramen open en begin de dag zonder scherm. Het zal je een paar minuten (of zelfs uren) schelen in je genezingsproces. 

Een digitale detox betekent ook dat je het even zonder Kotplanet moet stellen … Maar blijf niet te lang weg! We gaan je missen …

Volg ons op Instagram en TikTok!

Written by Lydia V.

What do you think?