in ,

Hoe ga ik vroeger slapen tijdens het academiejaar?

@Freepik - Racool Studio

In februari is het weer tijd om naar de les te gaan en tijdens de kerstvakantie heb je misschien de slechte gewoonte gekregen om lang op te blijven. Binnenkort moet je weer vroeg opstaan voor de les, dus je moet vroeg naar je bed. Kotplanet heeft enkele tips op een rijtje gezet om je te helpen om een goed ritme te vinden tijdens het schooljaar!

1/ Schakel je schermen uit 

Tegenwoordig zijn schermen een groot onderdeel van ons leven, vooral als we student zijn, maar je moet grenzen stellen! Ik weet het, het is verleidelijk om na een lange studeersessie je sociale media te checken of een serie te kijken om te ontspannen, maar, jammer genoeg, is er niets erger dan schermen die je wakker houden. 

Ze zorgen ervoor dat je niet wil slapen en dat je de tijd uit het oog verliest. Dus, zelfs als je echt moe bent, houdt de televisie of je telefoon je ‘s avonds lang wakker.

2/ Zeg ‘nee’ tegen stimulerende-en-energiedrankjes 

Drankjes met cafeïne, theïne, taurine of veel suiker vermijd je best tot 7 uur voor je gaat slapen (en zelfs eerder als dat lukt). Deze drankjes prikkelen je hersenen. Ze geven je geen rustsignaal, eerder het tegenovergestelde: je biologische klok zal uit balans zijn… Het is dus onmogelijk om in deze omstandigheden vroeg te gaan slapen. 

3/ Help jezelf met nieuwe technologische snufjes

Daarnet zei ik je dat je je schermen best uitschakelt voor je gaat slapen, maar sommige smartphones hebben functies om je slaap te verbeteren. Voer gewoon de tijd in waarop je naar bed wil en de tijd waarop je wil opstaan en een klein alarm gaat 15 minuten tot een uur voordat je gaat slapen, af. Zo kan je zien hoeveel vrije tijd je nog hebt voordat je moet gaan slapen. 

4/ Laat los 

Sommige gedachten kunnen je even achtervolgen en voorkomen zo dat je in slaap valt. Je blijft piekeren. Vaak blijf je daardoor op. Als je jezelf ‘s avonds 10 minuten de tijd geeft om je bewust te worden van je zorgen, kan je ze loslaten. 

Je kan ook yoga doen. Dat kan zorgen voor een goede nachtrust. Het is ideaal om stress te verminderen en meer te ontspannen.

Nu ben je helemaal klaar om vroeg te gaan slapen voordat de lessen weer beginnen. Geen excuses meer! 

Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer advies en tips!

What do you think?