GezondheidLIFESTYLE

Hoe kan je jezelf ontplooien tijdens je studies?

Jouw studententijd is de mooiste tijd van je leven, echt waar! Het is de periode in je leven waar je veel bijleert, waar je nieuwe vrienden maakt, waar je zelfstandig leert zijn… Maar ook de fase waarin je jezelf ontplooit als mens. Kotplanet geeft je enkele tips hoe je dat het best kan doen! Al doet iedereen dat natuurlijk een beetje op zijn eigen manier.

1/ Op autonoom vlak

Niet iedereen, maar veel studenten gaan tijdens hun tijd op de universiteit of hogeschool op kot. En daar leer je zeker om zelfstandig te zijn! Zelf koken, zelf je bed opmaken, zelf naar de winkel gaan… Ik weet niet van jullie, maar ik moest dat vroeger allemaal niet doen als ik op de middelbare school zat. Als je afstudeert, zal je al een heel stap verder zijn op autonoom vlak en zal je misschien vroeger op je eigen benen willen staan. 

Er is ook helemaal niets mis met thuisblijven tijdens jouw opleiding. Hoogstwaarschijnlijk, gewoon door het feit dat je wat ouder wordt, zal je thuis wat helpen in het huishouden en zo leer je ook veel bij. Een klein voorbeeld: je hebt les van 10 tot 12 uur en je ouders werken heel de dag. Wees maar zeker dat ze zullen vragen om naar de winkel te gaan en eventueel het eten te bereiden ‘s avonds!

2/ Op intellectueel vlak

Het spreekt vanzelf dat je veel zal bijleren als je gaat studeren. Dat kan gaan van de inhoud van jouw lessen tot de manier van studeren die verandert. Normaal gezien koos je een opleiding die aansluit bij jouw interesses en wil je meer te weten komen over dat breed onderwerp. Als je alle lessen volgt, zal je slimmer worden en een expert worden in jouw vakgebied!

Ook de manier van studeren zal veranderen. In het middelbaar begon je misschien maar de dag voor je examen te studeren. Dit zal toch een beetje moeten veranderen als je naar het hoger onderwijs gaat. Jaja, je zal het toch proberen, maar ik raad het je af! Je zal informatie beter leren opslaan en langer onthouden. En laat dat nu net het doel van een universiteit of hogeschool zijn…

3/ Op sociaal vlak

Ben jij een sociale vlinder of eerder een verlegen rupsje? Het maakt niet uit! Je zal op elke manier getest worden! De universiteit en hogeschool zorgen ervoor dat je op sociaal vlak uit je schulp moet komen.

Als sociale vlinder zal het altijd zeer gemakkelijk zijn om vrienden te maken en small talk te hebben met jan en alleman. Jouw challenge zal zijn om je niet te eenzaam te voelen op kot. Het is niet altijd feest en ontspanning. Je zal moeten leren om op je eentje te zijn. Dat zal in het begin moeilijk zijn, maar ik geloof dat je je innerlijke rust kan en zal vinden. 

Als verlegen rupsje zal je ook uit je schulp moeten komen, maar dan op een andere manier. Je zal je moeten openstellen voor nieuwe mensen, nieuwe docenten, groepswerken, social gatherings, feestjes… Dat hoort nu eenmaal bij het studentenleven. Maar wees gerust, er zullen zeker avondjes zijn waarop je ongestoord je boek kan lezen of je serie kan kijken op je kot hoor! 

4/ Op mentaal vlak

Je wordt ouder, je studeert, je vriendengroep verandert, je wordt zelfstandiger… Dat zijn allemaal veranderingen die een student doormaakt en die niet zomaar vanzelfsprekend zijn op mentaal vlak. Soms zal je eens moeten stilstaan bij het leven (ik bedoel dit niet op een zweverige manier hé 😉 ) en nadenken wat je wil en hoe je je leven zal willen invullen. 

Mediteren, self care, goed slapen… Dit zijn allemaal belangrijke zaken die je mental health op peil kunnen houden. Kies wat voor jou het best past en probeer een routine te kweken. Als het wat moeilijker gaat, kan je altijd aankloppen bij mensen. We gaven je al een paar tips als je een student bent in Gent!

Ziezo, zo kan je jezelf het best ontplooien als student! Onthou: alles komt goed en het feit dat je goed bezig bent! Kotplanet gelooft in jou. 

Volg zeker ons Instagram-account!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite