in , ,

Hoe omgaan met angstaanvallen tijdens je studies?

@Pexels - Mikhail Nilov

Je hebt het waarschijnlijk al vaak gehoord: ‘Geniet van je studentenleven, het is de beste tijd van je leven’. Ja, dat is waarschijnlijk niet helemaal fout, maar voor sommige studenten kan studeren ook een echte bron van angst zijn. 

Of het nu de eerste schooldag of de examenperiode is, er zijn altijd momenten in het studentenleven die voor iedereen stressvol zijn. Voor anderen kan stress op elk moment van het jaar overgaan in angst. Dus, wanneer angstaanvallen deel beginnen uitmaken van je dagelijks leven, kan het moeilijk zijn om te begrijpen hoe je ermee om moet gaan. Daarom zal ik je wat tips geven over hoe je met die angstaanvallen tijdens je studie kan omgaan.

Zoek naar de triggers

Er is vaak een reden waarom jij een angstaanval krijgt. Het kan bijvoorbeeld een bepaalde les zijn die je bang maakt. Zodra je gevonden hebt wat je trigger is, probeer je oplossingen te zoeken waarmee je het probleem kan omzeilen. Als je graag afspreekt met je vrienden, maar niet graag uitgaat omdat het je angstig maakt, bied dan aan om bij jou thuis of op café rustig wat te drinken. Sluit een compromis, maar weerhoud jezelf er niet van om dingen te doen omdat je bang bent om een angstaanval te krijgen. Ook al is het niet gemakkelijk, vergeet niet dat jij de enige bent die controle heeft over je lichaam en geest.

Accepteer dat je aanvallen echt zijn 

Om controle te houden, moet je ook accepteren dat je aanvallen echt bestaan. Als je voortdurend van het probleem wegloopt, zal het alleen maar groeien en op het minst geschikte moment exploderen. Het is dus best om de golf te laten passeren voordat het een tsunami wordt (wie zegt dat de Kotplanetredactie geen filosofen zijn?). Je aanvallen accepteren en proberen te begrijpen is al een goede sleutel om ze te leren beheersen. 

Neem tijd om te herstellen 

Gestrest of angstig zijn kan uitputtend zijn. Daarom adviseer ik je om tijd te nemen om te herstellen van je angstaanvallen. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze worden doodgeknepen, anderen hebben het gevoel dat ze geen lucht meer krijgen en zullen sterven: iedereen beleeft een aanval helemaal anders. Maar, in ieder geval, zijn deze aanvallen meestal erg vermoeiend. Gun jezelf dus een pauze: neem een rustdag, kijk een serie of lees een boek. Doe wat je leuk vindt en waar je je goed bij voelt, zodat je daarna weer verder kan. Pauzes zijn essentieel voor het behoud van je mentale gezondheid, ook buiten je angstaanvallen om. 

Praat erover met anderen 

Soms wordt het te veel om alleen met je angstaanvallen om te gaan. En dat is heel normaal. Maak er geen taboe van! Praat met vrienden die je vertrouwt. Vertel hoe ze moet reageren als je een crisis hebt in hun aanwezigheid. Het lijkt misschien vanzelfsprekend voor jou, maar geloof me, als iemand in onze omgeving een angstaanval krijgt, kunnen we reageren op een manier die agressief lijkt voor diegene die de aanval krijgt. Sommige mensen geven de voorkeur aan lichamelijk contact en anderen willen net zoveel mogelijk ruimte: dat is normaal, we zijn allemaal verschillend. Aarzel dus niet om je dierbaren te vertellen wat jij wil. En als het dagelijks leven te moeilijk wordt, wend je dan tot een professional die je kan helpen om er nog beter mee om te gaan. 

Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer tips, advies en humor!

Written by Emilie Vanhemelen

What do you think?