in ,

Hoe sport je als je op kot zit?

@Pexels - Cottonbro

Het begin van het nieuwe schooljaar staat synoniem met het terug opnemen van goede voornemens. Na een gekke zomer van Belgische festivals, apero’s met vrienden en vakanties in het buitenland zijn alle studenten weer op weg naar hun kot en de aula. De routine is terug en misschien wordt dit nieuwe jaar in het hoger onderwijs voor een velen een sportief jaar? Maar hoe kan je beginnen sporten als je op kot zit? Het is een gezellige ruimte, maar vaak ook een plaats met weinig ruimte om goed te kunnen bewegen. Kotplanet, het digitale medium gewijd aan studenten, geeft een beetje advies aan mensen die willen sporten zonder hun kot te verlaten. 

1/ Beschik over the essentials

Ondanks de beperkte ruimte in je kamer is het toch mogelijk om over het nodige materiaal te beschikken om te kunnen sporten op kot. Kies een mat die je op de grond kan leggen om te stretchen, maar die je ook goed kan oprollen als je hem weer wil opbergen. 

Je kan ook elastische banden gebruiken om je oefeningen lastiger te maken zonder gewichten te moeten gebruiken. Die nemen vaak te veel plaats in. 

Je kan ook een swissball kopen om talloze bewegingen mee uit te voeren. Gebruik hem als bureaustoel om hem volledig te benutten. Zo’n ball is, by the way, ook heel goed voor je rug en houding. Voor de eerste paar maanden, zullen deze drie je beste vrienden zijn! 

2/ De juiste apps kiezen

Motivatie is er niet altijd na een dagje trainen. Je moet de juiste structuur vinden voor je training, anders haal je nooit het niveau dat je wil behalen. Om je te helpen bij je nieuwe trainingsschema is het handig om een aantal sport-apps te downloaden. Er zijn een aantal gratis apps beschikbaar in de PlayStore en Apple Store. Seven en 8Fit zijn twee voorbeelden hiervan. Beide apps geven uitleg over oefeningen met een timer en gepersonaliseerde trainingen op basis van je doelstellingen. Je kan HIIT (high-intensity interval training) proberen. Dat is 20 minuten stoom afblazen! Maar je kan natuurlijk jezelf ook uitdagen met een krachttraining. 

3/ Kies Yoga of Pilates

Of je nu op een studio of een gemeenschappelijk kot woont, sporten kan soms storend zijn voor je buren of kotgenoten. Jullie schema’s kunnen vaak verschillen, dus is het niet onmogelijk dat je je kotgenoot uit zijn beste dutje ooit haalt. Om ruzie te voorkomen, kies je best een rustigere sport waarbij je dus niet door je kamer hoeft te springen. Yoga of Pilates geven beide jouw lichaam een grondige training en verbeteren jouw evenwicht, ademhaling en stofwisseling. Je hoeft niet per se dagelijks een cardiosessie in te plannen om goed te trainen, integendeel. Yoga geeft je voordelen die je goed van pas zullen komen tijdens je hogere studies. Het verbetert de cognitieve prestaties en zorgt voor een betere emotionele regulering (wat nodig kan zijn tijdens de stressvolle examens). 

4/ Het volgen van sporters op de netwerken

Wil je niet investeren in een betalende app of vind je de gratis apps nogal teleurstellend? Heel wat van die app-makers bieden op hun social media gratis video’s aan. Zo kan je heel wat snelle en effectieve trainingen vinden op YouTube. Meestal heb je niet veel apparatuur nodig om in een mum van tijd vooruitgang te zien. De trainingstijd ligt rond de 30 minuten, zodat je tussen de lessen door snel kan oefenen. Je vindt ze ook in alle talen. Als je bijvoorbeeld je Engels wil verbeteren, kan je lid worden van het YouTube-kanaal @growingananas of @popsugar. Alles wat je nodig hebt is je telefoon en wat rust in je kot. Je kan natuurlijk ook met meerdere kotgenoten trainen. Motiveer jezelf en bekijk deze video’s samen in de gemeenschappelijke ruimte als die ruim genoeg is. 

Vind ons op Insta !

Written by Kotplanet

What do you think?