in ,

Hoe vertel ik aan vrienden en familie dat we geen koppel meer zijn?

@Pexels - Karolina Grabowska

Een relatie beëindigen is niet alleen breken met een persoon. Het is ook breken met de omgeving en de mensen rondom die persoon

Op zich is het een beslissing die alleen de twee betrokkenen aangaat, dus waarom zou je het familie en vrienden vertellen? Toen jullie elkaar leerden kennen, heb je hem/haar aan iedereen voorgesteld. Je zal dan waarschijnlijk ook zijn/haar vertrek uit je leven willen melden. De meningen erover kunnen verdeeld zijn, maar we mogen niet met twee maten meten

Wie vertel je over je relatiebreuk? 

Toen je je Romeo/Julia voorstelde, ging je toen bij iedereen langs of wist alleen je beste vriend(in) ervan? Als het mensen zijn met wie jullie beiden omgingen, als het wederzijdse vrienden zijn, kunnen ze misschien verbaasd zijn je alleen te zien. Om ongemakkelijke vragen over de afwezigheid van je partner te voorkomen, doe je er goed aan om het te vertellen zodat ze op de hoogte zijn. 

Heb je hem/haar aan je familieleden voorgesteld, dan meld je het ook, kwestie van fair zijn. Ze waren op de hoogte van het begin van de relatie, dan hebben ze ook het recht om geïnformeerd te worden over het einde ervan. Dit helpt ook om een hoofdstuk mooi af te sluiten voor je een nieuw hoofdstuk kan beginnen. Mensen die jullie zelden samen hebben gezien, die hem/haar één keer hebben ontmoet, hoeven niet meteen achteraf te worden ingelicht. Wanneer jullie elkaar terugzien, zijn jullie ofwel niet close genoeg om naar je liefdesleven te vragen, of ze zullen zien dat je met je nieuwe partner bent, wat dan wil zeggen dat je vorige relatie op de klippen is gelopen.

Wanneer vertel je over je relatiebreuk? 

Neem een dag of twee om je gedachten te ordenen. Het is een verwarrende situatie waarin je het plots zonder die persoon moet doen die zo belangrijk was in je leven. Er gaan veel emoties en gedachten door je hoofd en het is belangrijk om innerlijke rust te vinden voordat je dingen zegt waarvan je later spijt krijgt. Bel dan iemand die je vertrouwt om erover te praten als je je hart wilt luchten.

Als je niet wil dat al je vrienden het meteen weten, blijf dan een paar dagen thuis en als je je klaar voelt om het ze te vertellen, ga dan naar ze toe. Als je ze meteen gaat opzoeken, zullen ze je waarschijnlijk vragen stellen, en als je die niet wil beantwoorden, zullen ze zich ongemakkelijk voelen omdat ze de vraag hebben gesteld, en jij zult je ongemakkelijk voelen omdat je niet wilt antwoorden. Wat je familieleden betreft, kies een dag waarop ze vrij zijn. Niet net voor een sollicitatiegesprek of na een ruzie … Anders heb je het gevoel dat er toch niet geluisterd wordt en dat je ze stoort of ze nog meer problemen bezorgt. Meld je relatiebreuk voordat er vragen worden gesteld, als je dat wilt of wacht tot ernaar gevraagd wordt. 

Het is aan jou om te beslissen of je geen vragen wilt krijgen, of je wilt dat iemand zijn/haar naam twee jaar na de breuk nog zegt of dat je het niet erg vindt dat iemand de botte bijl hanteert.

Wie vertelt over de relatiebreuk? 

Het zou ideaal  zijn mochten jullie het samen melden. Jullie waren met zijn tweeën om de relatie aan te kondigen, het is dan ook mooi om samen te vertellen dat jullie wegen scheiden. Zo krijgt iedereen beide versies en beide standpunten te horen.  Het is ook mogelijk dat je familieleden het met andere mensen over je relatiebreuk gaan hebben. Als je niet wilt dat anderen er namens jou over praten, maak dit dan zeer duidelijk: enkel jij en je ex-partner informeren erover. Dit voorkomt onnodig geroddel.

Hoe vertel je over je relatiebreuk? 

Voor familieleden: hoe er rekening mee dat ze deze persoon graag hadden en dat ze ervan uitgingen dat hij/zij deel van de familie zou gaan uitmaken.  Bereid je dan ook voor op verschillende mogelijke reacties.  Hetzelfde geldt voor je vrienden: sommigen zullen de tijd met jullie samen missen, anderen zullen dan weer dolblij zijn dat jullie uit elkaar zijn. Hier een klein script, mocht het je aan inspiratie ontbreken:

X en ik zijn uit elkaar om onze eigen redenen. Als ik er klaar voor ben, vertel ik er meer over. Ik weet dat je hem/haar graag mag, maar we zijn onze eigen weg ingeslagen. We hebben besloten om gelukkig te zijn, maar dan apart. Ik vraag jullie om onze beslissing te respecteren, mij geen updates te geven of met mij over hem/haar/hen te praten. Het gaat hier niet om een afrekening en ik vraag jullie om geen roddels rond te bazuinen of voorbarige conclusies te trekken. Voor diegenen onder jullie die hem/haar/hen haten, dit is niet het moment om het nog eens te melden (zoals: ‘ik heb het je toch gezegd’ …). Wij zijn de twee personen die het meest lijden onder deze situatie, extra schuldgevoel kunnen we missen als kiespijn.” 

Sommige volwassenen mailen zelfs hun vrienden om ze op de hoogte te brengen van hun nieuwe situatie. Ze vermijden ongemakkelijke vragen en hun omgeving reageert daar perfect op.

Volg ons op Instagram en TikTok voor meer tips!

Written by Yen Nguyen

What do you think?