Heb je ooit een recept gevonden dat er top uitziet, maar geen idee hoe je eraan moet beginnen omdat je de keukentermen niet snapt? Geen stress, je bent niet alleen! Sommige recepten lijken eerder gemaakt om ons in de war te brengen dan om ons te helpen. Gelukkig ben je hier, want we leggen je op een simpele manier de basics uit. Zo worden zelfs de moeilijkste recepten een makkie!
Appareil
Hier hebben we het niet over je keukenapparaten, maar over een “appareil”. Bijvoorbeeld: “Giet je appareil in een kom en voeg de suiker toe.” Een appareil is een mengsel van meerdere ingrediënten dat als basis dient voor een bereiding. In de meeste recepten is dit wat je vooraf al hebt klaargemaakt.
Na dit artikel ben je helemaal klaar om te koken ! Hier zijn al onze tips !
Arroseren
Nee, dit heeft niets met je planten water geven te maken, maar het lijkt er wel op. Als je vlees of een ander gerecht bakt en je moet het arroseren, betekent dat dat je het braadvocht (of vetstof) over het vlees giet om het ook aan de bovenkant te garen. Simpel gezegd: neem een lepel, kantel je pan een beetje om het sap op te vangen, en giet het over het vlees. Dit herhaal je tot het einde van de bereiding.
Blancheren
Als je groenten moet blancheren, dompel ze dan een paar minuten in kokend water om ze voor te garen.
Als je eieren moet blancheren, voeg suiker toe en klop ze krachtig op tot het mengsel lichter van kleur wordt.
Scheiden
Eenvoudig: het scheiden van eiwitten en eidooiers.
Déglaceren
Dit betekent het aanbaksel in je pan losmaken met een vloeistof. Met andere woorden, je recupereert de gekarameliseerde sappen die aan je pan kleven. Je kunt deglaceren met bouillon, alcohol of water, maar giet er slechts een kleine hoeveelheid bij (een kleine pollepel is genoeg).
Wil je je kookskills nog verder verbeteren? Check dan onze 4 tips om als student aan meal prepping te doen en bespaar tijd (en geld).
Eminceren
Dit is een wat technischere term. Eminceren betekent ingrediënten in dunne plakjes of stukjes van ongeveer 5 millimeter dik snijden. Dit doe je meestal met een ui, maar het kan ook met groenten zoals wortels. Een goed scherp mes is hier een must!
Hakken
Dit gaat nog verder dan émincer. Hakken betekent een ingrediënt in zeer kleine stukjes hakken, zoals gehakt vlees of fijngehakte kruiden.
De verschillende kookstanden
Dit is waarschijnlijk het meest handige deel voor jou. Begrijp jij ook niets van lage temperatuur, middelhoge temperatuur, hoge temperatuur of restwarmte? Dat is normaal! Maar er is een eenvoudige truc: kijk naar de cijfers op je kookplaat.
Laten we uitgaan van een kookplaat die tot 10 gaat:
- Middelhoge temperatuur: tussen 5 en 6 (midden van de schaal).
- Restwarmte: tussen 1 en 2, vooral om gerechten warm te houden.
- Lage temperatuur: tussen 3 en 4, net boven de restwarmte.
- Hoge temperatuur: boven 6, meestal rond 8 of 9.
Met deze uitleg is koken op een kookplaat geen mysterie meer voor jou!
Opkloppen
Opkloppen van een bereiding om er lucht in te brengen en het lichter te maken. Denk aan slagroom kloppen om er chantilly van te maken.
Schroeien
Dit betekent een ingrediënt kort op hoge temperatuur bakken, zodat het aan de buitenkant een goudbruine kleur krijgt terwijl de binnenkant nog rauw blijft.
Volg Kotplanet op Instagram voor meer handige studententips !