Seks

Ik sprak met mijn kotgenoot #3 : seksuele toestemming

Wat is “Ik sprak met mijn kotgenoot”? Het is een categorie gewijd aan de meningen, stemmen, waarderingen en het afschuw van studenten. Voor elke “Ik sprak met mijn kamergenoot” behandelen we een thema vanuit het standpunt van een Vlaamse student. Ben je een student en wil je over bepaalde onderwerpen praten? Neem dan contact met ons op.

Wat is sexy ? Toestemming !

Ik kijk nu voor de tweede keer naar Sex Education. Ik vind die serie echt fantastisch, het brengt seks uit de taboesfeer en het is niet eens gênant, integendeel, het is mega grappig. Pas op! Spoiler : ik ben bij het punt waar een jongen zich aftrekt op Aimée (een jong meisje) in de bus, zonder dat zij daarom gevraagd heeft of haar toestemming voor gegeven heeft. Ze eindigt met sperma op haar kont en vraagt om de bus te verlaten. Ze is een beetje verward en beseft niet wat er juist gebeurd is. Op dat moment zou ik ook vluchten en niet realiseren hoe ernstig het eigenlijk was. En toch, dit is seksuele mishandeling. Vandaag wil ik het met jullie hebben over toestemming vragen en toestemming geven. 

Wat is toestemming ?

Toestemming geven is “instemmen met een handeling” (Larousse). Bij seksuele toestemming moet je dus instemmen met seksuele/intieme betrekkingen met een of meer partners. Als er geen toestemming is, dan is de seksuele daad een verkrachting of aanranding. Het is dus heel belangrijk!

Mythes om te ontkrachten !

1/ “Maar soms als ze nee zeggen, bedoelen ze ja.” ! FOUT

23% van de jongeren denken dat vrouwen graag gedwongen worden. Ze stellen zich voor dat seksueel geweld hen opwindt en dat ze “nee” zeggen maar “ja” denken.

Ze zouden dus een fantasie hebben om verkracht te worden? HALLO WAT? Ik zeg niet dat je geen rollenspel mag spelen of niet van SM mag genieten, maar het is dus van cruciaal belang dat voor alle handelingen voorafgaande toestemming is. 

De “Ah, maar ik dacht dat je akkoord was” zodra de daad voorbij is, kan niet!

2/ ‘Neen’, is het enige woord dat zegt dat je geen toestemming geeft! FOUT

Sommige mensen zullen erin slagen hun (niet-)verlangens te uiten en het woord “neen” hardop te zeggen op een zeer expliciete manier. Anderen zullen aarzelen, slapen, van gedachten veranderen, of niet in staat zijn om in te stemmen. Al deze situaties staan gelijk aan geen toestemming geven.

Momenteel kan 25% van de jongeren niet echt zien wanneer iemand toestemming geeft. Laten we stoppen met interpreteren!  Hij plaagde me, zij kleedde zich sexy, hij stuurde me naaktfoto’s, zij kuste me, hij kwam dicht bij me dansen… betekent allemaal niet dat die persoon jou zijn toestemming gaf. 

Wat als we het probleem andersom bekijken. Wat als wij, in plaats van ons zorgen te maken over de vraag of de ander “nee” zegt, ons zorgen zouden maken over de vraag of hij of zij “ja” zegt? Je moet effectief toestemming vragen: toestemming om de ander te kussen, toestemming om hem uit te kleden, toestemming om hem aan te raken. En voordat je zegt: “Nee, het is een spelbreker om dat te vragen,” verwijs ik je naar de titel van dit artikel. Toestemming is sexy! 

3/ In een relatie is er geen nood aan toestemming! FOUT

Of het nu gaat om een one-night stand, je vriendje/vriendinnetje van 3 maanden of je man/vrouw waar je al 30 jaar mee getrouwd bent, toestemming is even belangrijk. Je bent de ander niets verschuldigd. Huwelijkse plicht is een mythe die snel vernietigd moet worden. Sinds 1989 is verkrachting binnen het huwelijk bij wet verboden. In 2020 was 23% van de vrouwen het slachtoffer van gedwongen seksuele betrekkingen door hun partner.  

Wat zegt de wet precies ?

Seksuele meerderjarigheid is vastgesteld op de leeftijd van 16 jaar. Met andere woorden, na die leeftijd, kan je vrijwillig seks hebben. Vroeger werd elke daad van seksuele penetratie beschouwd als een aanranding (met of zonder toestemming) als je ouder bent dan 14 jaar of als verkrachting als je jonger bent dan 14 jaar. Tot een paar maanden geleden dacht ik dat alleen verkrachting bij wet verboden was. Maar er zijn twee soorten seksueel geweld : verkrachting en aanranding. 

Bij aanranding gaat het om een niet-penetrerende seksuele handeling waarmee het slachtoffer niet heeft ingestemd. Dit omvat aanraken, kussen, ongewenst strelen en het slachtoffer dwingen om zijn of haar geslachtsdelen te onthullen. Seksueel geweld is bij wet verboden. De dader wordt gestraft met een gevangenisstraf van 6 maanden tot 15 jaar voor aanranding en van 5 tot 30 jaar voor verkrachting.  

Momenteel wordt het begrip toestemming in de Belgische wetgeving niet gedefinieerd. Vreemd, gezien het feit dat de wet verkrachting en aanranding definieert als onvrijwillige daden. (Dat is weer typisch België!). 

Een laatste woord

Het wordt tijd dat de samenleving zich ervan bewust wordt dat toestemming van essentieel belang is. Het wordt tijd dat iedereen begrijpt dat “Wie niets zegt, stemt toe” een leugen is en dat wij op elk moment van mening kunnen veranderen. 

Alleen omdat we met hem naar huis mochten rijden na een feestje betekent niet dat we in zijn bed moeten belanden. Het is niet omdat we al 6 maanden samen zijn dat we al zijn wensen moeten laten uitkomen. En als we ja hebben gezegd, wil dat niet zeggen dat we niet opnieuw nee kunnen zeggen. 

Ik droom nog steeds van een samenleving waarin niemand zijn seksuele driften aan anderen zou opdringen, waarin niemand zich zal gedragen alsof hij rechten heeft over een ander lichaam. Ik droom van een samenleving waar instemming wordt gerespecteerd. Laten we samen die droom werkelijkheid maken. 

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt op onze Instagram!

Bron :

Zanzu, onfatsoenlijke aanranding en verkrachting.

Planningsfps, Toestemming: wat zegt de wet ?

Amnesty, De notie van seksuele toestemming.

What's your reaction?

Related Posts

No Content Available
Une petite notification ? OK Pas tout de suite