Wanneer je een universiteits- of hogeschoolstudent bent, heb je niet veel tijd en zeker niet wanneer je een drukke agenda hebt. Maar, je wil anderen op de een of andere manier helpen. Ik zal je wat tips geven over waar je vrijwilligerswerk kan doen. Eerst vertel ik je over de verschillende soorten vrijwilligerswerk: betaald en onbetaald vrijwilligerswerk.
1/ Betaald vrijwilligerswerk
Dit is hulp die je bijvoorbeeld in VZW’s aan anderen geeft in ruil voor een beetje geld, tussen de 12 en 24 euro. Het is belangrijk om te weten dat dit soort vrijwilligerswerk niet wordt meegerekend in je werkuren als student, ook al wordt het betaald. Er zijn een paar regels waaraan je je moet houden (je moet je bijvoorbeeld voor een heel semester opgeven).
Je kan dit doen door cursussen te geven, administratieve ondersteuning te doen, vertaler te zijn, evenementen, feesten of conferenties te organiseren, in sportclubs te werken of op vakantiekampen gaan.
Je kan vrijwilligerswerk doen om je tijd tussen twee studies optimaal te benutten.
2/ Onbetaald vrijwilligerswerk
Dit is vrijwilligerswerk die mensen doen zonder er iets voor terug te verwachten. Je doet het uit vrije wil, uit plezier, uit mededogen, uit liefde voor anderen. In deze situatie worden de uren niet meegeteld als je student bent. Je kan het doen volgens je beschikbaarheid en je kan op elk moment stoppen, maar natuurlijk informeer je best de organisatie.
Je kan het min of meer overal doen in België en in het buitenland bij een organisatie of anderen: in rusthuizen, weeshuizen, scholen (huiswerkbegeleiding), VZW’s, buurtwerk, stages en kampen.
Kortom, als student kan je je tijd gebruiken door een gewone studentenjob te doen en geld te verdienen of door vrijwilligerswerk te doen. Het is belangrijk om te onthouden dat er twee soorten vrijwilligerswerk zijn: betaald en onbetaald.
Er zijn veel keuzes en plaatsen waar je heen kan gaan. Je kiest je eigen schema volgens je beschikbaarheid en je wens. Bovendien verrijk je je CV door verschillende ervaringen op te doen en meer of minder te weten te komen over de werking van verschillende bedrijven of maatschappijen.
Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer tips, advies en humor!