in ,

SOS: Mental health, waar kan ik terecht?

@Pexels- Cottonbro

Voel je je soms niet goed in je vel en heb je nood aan een luisterend oor of een goede babbel? Er zijn meerdere organisaties die je zeker willen helpen! Kotplanet biedt jou een klein overzicht zodat je door de bomen het bos weer kan zien!

1/ Studentenvoorzieningen (Stuvo’s)

Scholen zijn (meestal ;)) heel begaan met de mentale gezondheid van hun studenten. Ze hebben dan ook allemaal studentenvoorzieningen waar je terechtkan als je je niet goed voelt. Zij willen graag naar je luisteren of een babbeltje met je slaan. Als hun expertise niet genoeg is, kunnen zij jou ook doorsturen naar externe psychologen. Ze zijn een soort van bruggetje tussen jou en de professionals.

Waar kan je ze vinden? Meestal krijg je daar wel informatie over in het begin van het academiejaar, maar je kan ze alvast vinden op de website van de hogeschool of universiteit waar je naartoe gaat. Hieronder vind je een paar voorbeelden: 

2/ Externe organisaties

Naast de studentenvoorzieningen van de hogeschool of universiteit, zijn er nog andere organisaties die inzitten met de mentale gezondheid van studenten. Bij de meeste kan je gewoon binnenlopen om een babbeltje te doen of om therapeutische hulp te vragen. Meestal zijn ze ook gratis en anoniem. Er is geen verplichting aan verbonden. Ze zijn er gewoon om jou te helpen! 

Ze zijn verspreid over heel Gent, maar misschien kan je al eens een kijkje nemen op hun website! 

3/ Online hulp

Soms is het moeilijk om face-to-face met iemand te praten over wat je dwars zit. Daarom bestaat er ook hulp online. Op deze websites vind je tips om om te gaan met verschillende soorten gedachten. Op sommige websites kan je ook chatten met hulpverleners. 

Dit zijn twee voorbeelden, maar er bestaan er nog veel meer! Aarzel niet om hen te contacteren! Zoals de twee soorten hulp hierboven, staan ook zij klaar om jou te helpen waar nodig!

Bekijk al deze organisaties op het gemak en kies diegene eruit die voor jou het best zullen passen. Niemand heeft een vooroordeel en niemand zal je raar vinden als je naar hun komt om een probleem op te lossen. Ze zijn er om jou te helpen en onthoud: alles komt goed!

Vind meer tips op onze Instagram!

What do you think?