in

Wat is stealthing ?

@Pexels- Pixabay

Ze worden uitgedeeld op festivals, ze zijn in bijna elke winkel te koop voor €1 per stuk, ze zitten vaak verstopt in de portemonnee van studenten  : je snapt het al, vandaag zullen we het hebben over condooms… en toestemming. Ik heb jullie al verteld hoe belangrijk seksuele toestemming is, maar ik denk dat het hoog tijd is om jullie te vertellen over stealthing. Doet deze term geen belletje rinkelen? Maak je geen zorgen, tot voor kort kende ik deze term ook helemaal niet.

Ik was samen met een jongen en alles was in orde. En plotseling trekt hij zijn condoom uit zonder mij iets te vragen. Het ging allemaal zo snel.

Hoe dan ook, ik merk dit allemaal maar op als de act voorbij is. Een beetje verbaasd vraag ik hem, op een manier die achteraf gezien veel te beleefd en verlegen was, wat hem bezielde. Zijn antwoord was het volgende: ‘Het stoorde me en ik dacht dat je het goed vond en het gezien had.’ Wat dacht hij nu? Dat ik in het donker perfect kon vaststellen wat er toen aan het gebeuren was? 

Trouwens, ter informatie, condooms zijn terugbetaalbaar. Dus geen excuses meer !

Maar waar komt deze term vandaan ?

Stealthing is een Engelse term die in het Nederlands vertaald kan worden als “iets doen in het geheim”. Zoals je misschien al geraden hebt, is het dus de jongen die tijdens de seks het condoom verwijdert zonder dat zijn partner het weet.

Waarom maakt het ons kwaad ?

Alles begint bij toestemming voor en tijdens seks, laten we dat onthouden. Dat gaat niet alleen over penetratie, maar ook over alles wat daarnaast gebeurt.Dus, als de jongen liever geen condoom draagt, moet dat ook afgesproken worden. Als je als meisje geen onbeschermde seks wil, kan niemand je daar ooit toe dwingen.

“Ik was aan de pil en we waren allebei getest op soa’s, dus in dat opzicht was alles in orde. Maar, voor mij ging het vooral om het principe, ik wilde het niet zonder condoom doen. “(Anoniem)

We hebben dus al geleerd dat er toestemming ontbreekt bij stealthing, maar er is ook natuurlijk nog het risico op het krijgen van een seksueel overdraagbare ziekte of een ongewenste zwangerschap. In mijn geval haastte ik me naar de dichtstbijzijnde apotheek om de morning-after pil te kopen. Niet alleen moest ik betalen voor deze pil, maar ik legde mijn lichaam ook een hoge dosis hormonen op. En dat allemaal omdat die jongen per se zijn stukje plastic moest verwijderen voor zijn eigen genot.

Een meisje had dezelfde ervaring en ze vertelde me dat zij echt bang was. Ze maakt zich niet veel zorgen over een ongewenste zwangerschap, maar wel over verschillende ziektes.

Achteraf was het een hel voor mij omdat ik erg bang was voor SOA’s. Zwanger zijn, was het minste van mijn zorgen. Ik nam contact op met het centrum voor gezinsplanning in de buurt van mijn huis omdat ik er niets over wist. In die tijd moest je twee maanden wachten om getest te worden. Ik denk dat die twee maanden de langste van mijn leven waren. Ik sliep nauwelijks en ik was veel afgevallen, maar uiteindelijk bleek dat ik niets had. Wat een opluchting! “(Anoniem)

Is het tegen de wet ?

Verkrachting wordt in het wetboek gedefinieerd als “elke daad van seksuele penetratie, van welke aard ook en met welke middelen ook, gepleegd tegen een persoon die daarin niet toestemt. Er is dus geen sprake van instemming wanneer de handeling is opgelegd met geweld, dwang, bedreiging, verrassing of misleiding, of mogelijk is gemaakt wegens een lichamelijke of geestelijke handicap of gebrekkigheid van het slachtoffer. “

Ter herinnering: “stealthing” is de praktijk van het verwijderen van een condoom zonder medeweten van de partner. Het verrassingseffect en de sluwheid is de kern van deze praktijk. Stealthing is momenteel niet gedefinieerd in de Belgische wet. Het verrassingseffect van de daad kan de rechter toch laten nadenken over de situatie. Er bestaat dus nog geen rechtspraak over en er is nog nooit een rechtszaak geweest over stealthing.

Als je een slachtoffer bent van dergelijke daden en de behoefte voelt om daarvoor een klacht indienen, kan ik je alleen maar aanmoedigen. Het is tijd om de rechtspraak op dit gebied te laten evolueren.

Volg ons op Instagram!

Written by Guiot Orlanne

What do you think?