GezondheidLIFESTYLE

5 redenen voor studenten om een social media detox te doen

Sociale media is een leuke manier om in contact te blijven met je vrienden en familie, maar het kan soms ook een donkere plek op het internet zijn. Heb je even genoeg van de negatieve vibes of van het constant op je telefoon staren? Kotplanet geeft je vijf redenen waarom je als student een social media detox moet doen.

Weet je niet hoe je moet beginnen aan een digitale detox? Check dan zeker onze vier tips!

1/ De kwaliteit van je slaap verbetert

Het gebeurt wel eens dat wanneer je op Instagram of TikTok kijkt, je content tegenkomt dat je een beetje overstuur maakt. Dit kan een echte vibe killer zijn en al zeker wanneer je met anderen bent. Dit kan er zelfs voor zorgen dat je ’s nachts ligt na te denken in je bed. Ook het blauwe licht van je telefoon of computer kan ervoor zorgen dat je moeite hebt om in slaap te geraken. Daarom is het goed om minstens een uur voor je gaat slapen geen sociale media en schermen te gebruiken. Op deze manier zal de kwaliteit van je slaap sterk verbeteren.

2/ Je hebt meer tijd voor self care

Doordat je beter slaapt, zal je je ook meer uitgerust voelen. Wanneer je je uitgerust voelt en minder tijd doorbrengt op sociale media, zal je ook merken dat je meer tijd hebt om voor jezelf te zorgen. Zo kan je bijvoorbeeld aan lichaamsbeweging doen, een boek lezen, mediteren of tijd doorbrengen in de natuur. Dit kan zowel je fysieke als mentale welzijn verbeteren en stress verminderen. Self care is belangrijk, vergeet dat niet! Zeker in een wereld waar er zoveel prestatiedruk heerst.

3/ Je mentale gezondheid krijgt een boost

We vertelden je al dat de kwaliteit van je slaap verbetert en dat je meer tijd hebt om aan self care te doen wanneer je een social media detox houdt, maar dat zijn natuurlijk niet de enige voordelen. Wanneer we op sociale media kijken, worden we ook steeds blootgesteld aan het ‘oh zo goede leven’ van anderen. Hierdoor gaan we ons leven bewust of onbewust vergelijken met dat van hen. Weet dat veel foto’s en video’s vaak niet representatief zijn voor het werkelijke leven dat mensen leiden. Daarnaast blijkt uit studies zelfs dat een overmatig gebruik van sociale media het risico op angst en depressie verhoogt. Een social media detox kan dus helpen om vergelijkingsdrang en negatieve gevoelens te verminderen, alsook om je eigenwaarde te verhogen. Dit geeft je mentale gezondheid een serieuze boost!

4/ Je wordt productiever

Je voelt je zowel fysiek als mentaal beter in je vel en je hebt meer tijd. Een social media detox kan er met andere woorden ook voor zorgen dat je productiever wordt. De tijd en energie die je niet meer aan sociale media geeft gedurende deze periode, kan je nu geven aan je studies en andere belangrijke zaken die op je to-do lijstje staan. Maar… doe het rustig aan! Neem niet te veel hooi op je vork, ook dat is een vorm van self care. Maak een goede planning, met voldoende ‘me time’, en hou je eraan.

5/ Je behaalt betere studieresultaten

Studenten die beter slapen, zich beter in hun vel voelen en productiever zijn, zullen ook merken dat ze betere studieresultaten behalen. Je kan je beter concentreren en meer energie in je schoolwerk steken. Wanneer je betere punten behaalt op je opdrachten en examens, zal je ook steeds vaker een gevoel van voldoening en motivatie krijgen. Een hele dag studeren of les volgen is best vermoeiend, dus het is belangrijk dat je je opleiding graag doet en er voldoening uit haalt.

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite