in ,

5 redenen waarom je geen energiedrank moet drinken als student

@Pexels - Breakingpic

Heb je een hele dag gestudeerd? Een nachtje lang gefeest? Of te lang zitten gamen met vrienden? Er zijn redenen genoeg waarom je als student soms vermoeid bent. Je loopt even langs de winkel en koopt een blikje energiedrank om jezelf weer even op te peppen. Maar wist je dat energiedrank een negatieve impact heeft op je lichaam en portefeuille? Kotplanet geeft jou zo’n vijf redenen waarom je het drinken van energiedrank beter beperkt of zelfs stopt.

Drink je wel eens alcohol? Check onze vier redenen waarom je er best mee stopt

1/ Hoog cafeïnegehalte

Energiedrankjes bevatten een hoge cafeïnegehaltes. Veel blikjes bevatten ongeveer 80 mg cafeïne. Dat is ongeveer 20 mg meer dan in een gemiddelde tas koffie en zelfs ongeveer vier keer meer dan in een glas cola. Wanneer je teveel cafeïne consumeert, kan dit leiden tot nervositeit, slaapproblemen en een verhoogde hartslag.

2/ Veel suiker

Niet enkel bevatten energiedrankjes een hoog cafeïnegehalte, maar ze bevatten ook grote hoeveelheden suiker. Per 100 ml telt een blikje energiedrank zo’n twee tot vier suikerklontjes. Energiedrank mag dan wel je alertheid en concentratie enigszins verhogen, het vergroot ook aanzienlijk de kans op overgewicht, diabetes type 2 en tandbederf.

3/ Minder slaap

Door de hoge hoeveelheden cafeïne en suiker in energiedrank, zal je meer opgepept zijn. Dit kan op het eerste gezicht wel positief lijken, maar als je ’s avonds een blikje drinkt, dan zal je mogelijks ook slaapproblemen ondervinden. Je zal het moeilijker hebben om in slaap te vallen en om in slaap te blijven, wat zowel de kwaliteit van je slaap als je algehele welzijn negatief zal beïnvloeden.

4/ Verhoogde bloeddruk

Het drinken van een blikje energiedrank vernauwt je bloedvaten op slechts een anderhalf uur tijd. Het verhoogt je hartslag, alsook je bloeddruk. Vaak wordt een te hoge bloeddruk ook als ‘sluipmoordenaar’ omschreven, omdat je zelfs jarenlang kan rondlopen met een hoge bloeddruk zonder er wat van te merken. Dit kan fatale gevolgen hebben voor je lichaam, waaronder hartaandoeningen en beroertes.

5/ Niet goedkoop

Energiedrankjes hebben een verslavende werking. Hierdoor zal je vaak blikjes energiedrank kopen. Deze zijn vaak duurder dan andere dranken, zoals bijvoorbeeld water en thee. Op termijn zal je merken dat je dus heel wat geld gespendeerd hebt aan energiedrank. Dit kan in het slechtste geval negatief bijdragen aan financiële stress en beperkte budgetten voor belangrijke uitgaven, waaronder voedsel en eventueel de huur van een kot. Het geld dat je aan energiedrank uitgeeft, kan je ook gebruiken om leuke activiteiten te doen met je partner, vrienden of familie.

Dit zijn vijf belangrijke redenen waarom jij als student beter stopt met het drinken van energiedrank. Als je je wilt verdiepen in dit onderwerp, dan kan je zelf nog een heel aantal andere redenen vinden waarom de consumptie van deze drankjes niet goed voor je is. We kunnen je dus enkel maar aanraden om het drinken van energiedrank te beperken of zelfs te stoppen. Je krijgt er uiteindelijk toch geen vleugels van. 😉

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

Written by Shane R.

What do you think?