in

Gentse studenten bedenken sticker tegen drugs bij het uitgaan

@Pexels - Jerome Govender

Het gebeurt steeds vaker dat iemand ongemerkt drugs in de drankjes van feestvierders doet. Om dit probleem aan te pakken, besloten vier studenten van de Arteveldehogeschool in Gent om een sticker te ontwerpen om glazen af te dekken tijdens het uitgaan.

Wanneer jongeren uitgaan, worden ze meer en meer ongewenst gedrogeerd. Dit gebeurt onder meer doordat iemand ongemerkt drugs in het glas van een feestvierder doet, met als doel om hem of haar geweld aan te doen of zelfs te misbruiken. Gezien de serieuze aard van dit probleem, besloten enkele studenten van de Arteveldehogeschool in Gent om zich in hun bachelorproef op een oplossing te focussen. Ze ontwikkelden een sticker die het glas afdekt.

Ruim uitgetest

Eén van de uitvinders, Sebbe van Weezenbeek, vertelt dat de sticker over elk glas past, zodat café-uitbaters en klanten geen verschillende maten hoeven te kopen. Het was geen vanzelfsprekende zoektocht naar een leverancier. Sebbe verklaarde dat ze maar liefst twintig leveranciers hebben gecontacteerd en hun proefstickers hebben getest. Toch voldeden niet alle stickers aan de voorwaarden die de studenten hadden gesteld. Om in aanmerking te komen, moest de sticker veilig zijn voor voedsel, geen smaak achterlaten of schadelijk zijn, geen lijmresten achterlaten op glazen en blijven kleven op vochtige glazen. Dit was belangrijk omdat café-uitbaters anders extra werk zouden hebben tijdens het afwassen, alsook omdat glazen tijdens het uitgaan vaak nog vochtig zijn doordat ze nog maar net gespoeld zijn. De sticker moet dan nog steeds blijven kleven.

Positief onthaald

De vier studenten voerden eerst een uitgebreid marktonderzoek bij voornamelijk café-uitbaters en organisatoren, alvorens de stickers te laten produceren. Het concept werd zeer positief onthaald, omdat ook café-uitbaters en organisatoren merken dat steeds meer feestvierders ongewenst gedrogeerd worden tijdens het uitgaan. Daarnaast zijn de feestvierders ook enthousiast. Uit de resultaten van de enquête die de studenten afnamen, bleek dat feestvierders zich niet altijd veilig voelen tijdens het uitgaan. Sebbe vertelde dat hoewel de reacties over het algemeen positief waren, de overheid toch enige zorg had over het product. Zij zijn van mening dat de sticker een negatief effect kan hebben en dat feestvierders daardoor juist meer angst zullen ervaren. De uitvinders zijn het echter niet eens met deze visie en besloten dus toch om het product te lanceren.

(Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/04/05/gentse-studenten-ontwerpen-sticker-om-glazen-tijdens-uitgaan-af/)

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

Written by Shane R.

What do you think?