Aktua

Infonamiddag over menstruatie aan UAntwerpen

Om menstruatiearmoede- en schaamte uit de taboesfeer te halen, voerde de Universiteit van Antwerpen als eerste Vlaamse universiteit begin maart een succesvol pilootproject uit waarbij gratis maandverband en tampons verdeeld werden in alle dames- en genderneutrale toiletten. Op maandag 17 april organiseert de universiteit een infonamiddag met experten, ervaringsdeskundigen en beleidsmakers om deze doelstellingen te versterken.

Volgens Lien Van Cant, stafmedewerker Diversiteit aan UAntwerpen, wordt er nog te weinig gesproken over pijnlijke menstruaties, de cyclus en hormonen. Ze vindt dat hevige menstruatiepijnen reeds te lang worden genormaliseerd en vertelt dat veel personen die menstrueren de grote impact van hormonen op hun gemoed en algemene gezondheid niet in zien. Daarnaast is er ook het feit dat veel studenten in ons land thuis blijven van school, omdat ze zich geen menstruatieproducten kunnen veroorloven. Het aanbieden van gratis menstruatiemateriaal is volgens Van Cant dus zeker een grote stap in de goede richting, maar ze geeft aan dat de weg nog lang is.

Infonamiddag

Op maandag 17 april organiseert de universiteit een infonamiddag waarbij drie lezingen en een panelgesprek gehouden zullen worden. Valerie Clinkemalie en Esmeralda Frederickx van Behind Endo Stories vzw geven de aftrap en zullen dieper ingaan op hun organisatie, die misinformatie rond de gynaecologisch aandoening endometriose wilt tegengaan.

Na de lezingen zal een panelgesprek plaatsvinden over menstruatiearmoede met onder andere Antwerps schepen van Armoedebestrijding Tom Meeuws, Loes Vanderfeesten van DRUPP vzw, Dorien Van Haute (adjunct-directeur Caritas) en Yanni Deneweth van Vrouwenraad vzw. Dit gesprek zal in goede banen worden geleid door Esohe Weyden, rechtenstudente en campusdichter aan UAntwerpen.

Na het panelgesprek vindt de Period Talk van Rebecca Verhofstede (Guud Woman) plaats, waarin ze deelnemers hun lichaam en cyclus beter leren begrijpen, beleven en interpreteren. Ten slotte zal Sarah Ahannach de infonamiddag afsluiten met meer informatie over Isala, het onderzoeksproject van de Universiteit Antwerpen dat het vaginale microbioom en de impact van levensstijl- en omgevingsfactoren hierop onderzoekt.

Iedereen is welkom en kan gratis deelname, maar registratie is verplicht.

(Bron: https://www.pzc.nl/antwerpen/uantwerpen-organiseert-infonamiddag-rond-menstruatie~aa7c3102/)

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

What's your reaction?

Related Posts

Une petite notification ? OK Pas tout de suite