in

Koten worden alleen maar duurder

@Pexels - Antoni Shkraba

Hoge energieprijzen en inflatie… Dat is het enige waarover we nog lezen in de krant, maar dat is niet voor niets. Het leven is nu eenmaal zeer duur geworden en dat voel jij als kotstudent misschien ook wel. Heel wat ouders klagen over de forse prijsstijging van het kot van hun kinderen. Kan jouw kotbaas zomaar de huurprijs aanpassen? 

Hieronder vind je de regels die je kotbaas moet volgen. Zo weet jij ook hoever je staat en kan je bewijzen dat, in sommige gevallen, de huurprijs niet zomaar mag worden verhoogd.

Als je een all-in-prijs betaalt, mag de huurprijs niet verhoogd worden als het contract nog loopt. Huur je het kot nog het volgende jaar? Dan mag de huurprijs wel geïndexeerd worden. Ben jij een control freak? Je kan het zelf ook checken op statbel.fgov.be. 

Betaal je een vaste kost voor energie bovenop de huurprijs? Dan mag de verhuurder dit bedrag ook niet aanpassen zolang het contract loopt. Huur je volgend jaar hetzelfde kot? Dan mag dat wel. De huurprijs mag enkel geïndexeerd worden. 

Betaal je een voorschot voor de energiekosten bovenop de huurprijs? Heb je minder verbruikt dan je betaalde? Dan krijg je je geld terug en omgekeerd. Dit mag gedurende de huurperiode niet verhoogd worden, maar de huurder kan wel voorstellen om het voorschot te verhogen, maar dat kies je zelf. 

Volg ons op Instagram!

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/09/05/studentenkoten-duurder/

Written by Kotplanet

What do you think?