Aktua

Twee Belgische universiteiten in de wereldwijde top 100

Harvard staat voor de twintigste keer op de eerste plaats, voeren de Amerikaanse universiteiten nog steeds de maandag gepubliceerde Shanghai-ranking aan. UGent en KU Leuven blijven in de top 100.

Harvard staat voor de twintigste keer op de eerste plaats. De Amerikaanse universiteiten staan nog steeds bovenaan de Shangai-ranking. UGent en KU Leuven blijven in de top 100.

Meer info over de ranking

Angelsaksische universiteiten blijven de top 10 domineren: acht Amerikaanse en twee Britse universiteiten staan bovenaan deze wereldwijde ranking van de beste instellingen voor hoger onderwijs, die sinds 2003 wordt opgesteld door de onafhankelijke Shanghai Ranking Consultancy.

Bovenaan de lijst staat Harvard opnieuw voor Stanford. Dit jaar nam een andere Amerikaanse universiteit, The Massachusetts Institute of Technology (MIT), de derde plaats voor haar rekening, waardoor het Britse Cambridge naar de vierde plaats werd verwezen. Daarna volgen de Amerikaanse universiteiten Berkeley (5e) en Princeton (6e) en het Britse Oxford (7e).  In totaal staan 39 Amerikaanse universiteiten in de top 100. 

De belangrijkste niet-Angelsaksische instelling, de Franse universiteit Paris-Saclay, staat op de 16e plaats. In België staan UGent (74e) en KU Leuven (95e) ook in de top 100.

De Shanghai-ranking houdt rekening met zes criteria: het aantal Nobelprijzen en Fieldsmedailles, – beschouwd als het equivalent van de Nobelprijs voor wiskunde – onder afgestudeerde studenten en professoren, het aantal meest geciteerde onderzoekers in hun discipline of het aantal publicaties in toptijdschriften zoals Science en Nature. Dit jaar werden meer dan 2500 instellingen onderzocht om een ranking van de eerste duizend op te stellen. (INT, GEN, HCA, fr).

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite