Aktua

Veto: “Studenten leven steeds ongezonder”

Uit een enquête van het Leuvense studentenblad Veto, waarbij zo’n 117 studenten ondervraagd werden, blijkt dat maar liefst 62% vindt dat het studentenleven ertoe heeft geleid dat ze ongezonder zijn geworden. Volgens experts bewegen studenten te weinig, eten ze onvoldoende fruit en wordt hun alcoholgebruik steeds groter.

Lode Godderis – hoogleraar bij de eenheid Omgeving en Gezondheid aan de KU Leuven – benadrukt dat een goede gezondheid afhankelijk is van verschillende factoren. Hij stelt dat het vermogen om fysiek, mentaal en sociaal gezond te leven, de sleutel is tot een gezonde levensstijl. Dit kan echter een grote uitdaging zijn voor nieuwe studenten die plotseling verantwoordelijk zijn voor hun eigen welzijn. 

Volgens Kirsten Plessers – de verantwoordelijke voor Gezondheidsbevordering bij Stuvo – speelt veerkracht ook een belangrijke rol bij gezondheid. Ze benadrukt dat het nemen van gezonde leefstijlkeuzes een belangrijk onderdeel is van het in eigen handen nemen van de determinanten van je gezondheid.

Meer bewegen

Beide experts benadrukken het belang van een gezonde lifestyle tijdens de studententijd. Dit houdt in dat men voldoende moet bewegen en meer groenten moet eten. Hoewel gewichtsbeheersing vaak een zorg is bij studenten, stelt Godderis dat dagelijks een half uur bewust bewegen al een groot verschil kan maken. Daarom adviseert hij om te investeren in een ‘walking desk’. Verder benadrukt hij dat beweging vaak een betere oplossing is voor veel voorkomende klachten dan bijvoorbeeld een powernap.

Het belang van fruit en groenten

Wat Rikka De Roy van het Studentengezondheidscentrum dan weer zorgwekkend vindt, is dat veel studenten te weinig fruit en groenten eten. Minder dan 10% van de bevraagden eet drie stuks per dag, wat de aanbevolen hoeveelheid fruit is. Zo’n 70% van de studenten eet meerdere keren per dag groenten, maar dit blijkt nog steeds onvoldoende. Groenten horen het grootste deel van een maaltijd te vormen. Daaropvolgend eet slechts 65% van de ondervraagde studenten nooit of minder dan één keer per week fastfood. Zo nu en dan is dit geen probleem, zolang het dieet evenwichtig is. Concreet betekent dit meer plantaardig voedsel eten en bewerkt rood vlees vermijden, aldus Plessers.

Onvoldoende water

Naast het onvoldoende eten van groenten en bewegen, drinken sommige studenten ook niet genoeg water. Volgens Plessers en De Roy is dit eveneens verontrustend. Ze adviseren om minimaal een anderhalve liter water per dag te drinken en hydratatie over de dag te verspreiden. 

De preventieve richtlijn voor alcohol van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) beperkt het alcoholgebruik tot maximaal tien glazen per week en dit met een maximum van vier glazen per sessie, vertelt Godderis. Uit de enquête blijkt dat een derde van de studenten echter meer drinken. Daarnaast is ook fruitsap geen vervangmiddel voor fruit, gezien verpakte fruitsappen uit de supermarkt veel toegevoegde suikers bevatten. Het is daarom belangrijk om water te drinken als dagelijkse dorstlesser en een stuk fruit te eten in plaats van smoothies of fruitsap te drinken.

Negatieve impact op mentaal welzijn

De Roy en Plessers onderstrepen ook dat er een link bestaat tussen fysieke gezondheidsproblemen en onze gemoedstoestand. Kleine veranderingen in onze levensstijl kunnen dus een groot verschil maken in hoe we ons voelen. In maart gaf Plessers namens Stuvo een presentatie over de gevaren van een slechte gezondheid bij studenten met daarbij de nadruk op de gevolgen van het gebruik van alcohol- en cannabis voor het mentale welzijn. Overmatig gebruik van genotmiddelen kan psychische klachten versterken of zelfs veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn sombere gevoelens, angst, impulsiviteit, geheugen- en slaapproblemen.

Preventief gezondheidsbeleid tegen 2025

Tenslotte keurde de Vlaamse overheid in 2018 de gezondheidsdoelstelling ‘De Vlaming leeft gezonder in 2025’ goed. Daarbij speelt het hoger onderwijs een belangrijke rol in het voeren van een preventief gezondheidsbeleid. Plessers stelt voor dat studentenkringen gezondheidskwesties integreren in hun activiteiten. Het gaat hierbij voornamelijk om het verkopen van gezonde snacks en alcoholvrije dranken en het organiseren van alcoholvrije cantussen. Ze moedigt ‘fakbars’ aan om een meer gebalanceerd aanbod te bieden waarbij non-alcoholische dranken aantrekkelijker worden om te consumeren.

(Bron: Veto – https://www.veto.be/student/studenten-leven-te-ongezond/330312)

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet nieuwtjes!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite