ONTSPANNINGReizen

5 redenen om als student vrijwilligerswerk in het buitenland te doen

Wil je deze zomer graag als vrijwilliger aan de slag, maar liefst in een andere omgeving en omringd door een andere cultuur? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Kotplanet geeft je namelijk vijf redenen om als student vrijwilligerswerk in het buitenland te doen.

Wil je graag vrijwilligerswerk doen? Check dan zeker onze zes voordelen!

1/ Persoonlijke groei

Vrijwilligerswerk mag dan vaak wel onbetaald zijn, toch betekent het niet dat je je tijd verdoet. Integendeel zelfs! Wanneer je besluit om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen, stap je helemaal uit je comfortzone. Je zal nieuwe ervaringen opdoen en zo onder meer leren om flexibel te zijn, problemen op te lossen, samen te werken in diverse teams en je zelfvertrouwen vergroten. Vrijwilligerswerk in het buitenland is een unieke ervaring die je voor de rest van het leven bijblijft.

Daarnaast zal je niet enkel op persoonlijk vlak groeien, maar ook op professioneel vlak. Door vrijwilligerswerk te doen in het buitenland toon je namelijk ook aan dat je initiatief durft te nemen, interculturele communicatievaardigheden hebt en nieuwe uitdagingen jou niet afschrikken.

2/ Culturele onderdompeling

Door als vrijwilliger in het buitenland aan de slag te gaan, wordt je ondergedompeld in een nieuwe cultuur. Dit kan een echte eyeopener zijn wanneer je steeds omringd bent geweest door je eigen cultuur. Je leert enerzijds nieuwe tradities en gewoonten kennen en anderzijds zal je ook een dieper begrip ontwikkelen voor andere samenlevingen. Als vrijwilliger in het buitenland zal je ook geconfronteerd worden met interculturele communicatie, waardoor deze periode meteen ook de perfecte gelegenheid vormt om een nieuwe taal te leren of jezelf verder te ontwikkelen in een bepaalde taal. Dit leidt ons dan weer naar de derde reden.

3/ Netwerkmogelijkheden

Samenwerken met mensen van verschillende culturele achtergronden kan niet enkel je interculturele communicatievaardigheden verbeteren, maar het biedt je ook heel wat netwerkmogelijkheden. Tijdens jouw werk als vrijwilliger ontmoet je andere vrijwilligers, locals en mogelijks zelfs professionals in het veld waarin je werkt. Dit kan leiden tot nieuwe vriendschappen en op lange termijn misschien zelfs nieuwe carrièrekansen. We leven in een steeds meer geglobaliseerde wereld, waarbij internationale relaties en het vermogen om samen te werken zeker een extra is voor jou!

4/ Zelfbewustzijn

We hadden het eerder al over je groei op persoonlijk- en professioneel vlak. Door als vrijwilliger in het buitenland te werken leer je jezelf beter kennen. Je bent ver weg van je familie en vrienden. Dit is niet altijd gemakkelijk, maar je leert zo wel op je eigen benen staan. Je wordt namelijk geconfronteerd met nieuwe uitdagingen en situaties die je zelf zal moeten overwinnen. Maar geen paniek! Deze uitdagingen en situaties geven je ook nieuwe inzichten over je sterkte punten en werkpunten, alsook je waarden en interesses. Tijdens deze periode wordt je dus meer zelfbewust.

5/ Wereldburgerschap

Studenten die in het buitenland actief zijn als vrijwilliger zullen ook sneller een gevoel van wereldburgerschap ontwikkelen. Tijdens je vrijwilligerswerk leer je namelijk over mondiale problemen waar we als mens mee geconfronteerd worden. Dit kan je dan weer motiveren om een verschil te maken, niet enkel lokaal maar ook wereldwijd. Daarnaast kan vrijwilligerswerk in het buitenland ook je perspectief op de wereld verbreden. Een reden te meer om niet langer te twijfelen dus!

Volg ons op Instagram en TikTok voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

What's your reaction?

Related Posts

Partner

Grootste fails van studenten 

Iedereen begaat wel eens een megablunder. Ook de Belgische studenten. Maar zoals je waarschijnlijk al weet, is de val niet van belang. Het is de landing. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en we hebben ons allemaal wel

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite