in , ,

5 tips om efficiënt te studeren en te ontspannen tijdens de kerstvakantie

@Pexels - Liza Summer

De kerstvakantie is een moment waar veel studenten naar uitkijken, maar toch is het niet altijd zo’n feest. Je moet studeren voor je examens in januari, maar toch wil je ook wat ontspannen. Dat begrijpen we volledig! Daarom geeft Kotplanet je vijf tips om efficiënt te studeren en te ontspannen tijdens de kerstvakantie.

1/ Maak een planning met duidelijke doelen

Begin met een planning te maken voor jezelf en daarin duidelijke doelen te stellen. Zo creëer je voor jezelf een goed overzicht van wat je wanneer wilt studeren, wanneer je pauzes of vrije momenten hebt en wat je wilt bereiken tijdens de kerstvakantie. Dit kan je helpen om gefocust te blijven en je te motiveren om er tegenaan te gaan.

2/ Gebruik actieve studiemethoden

Het doel is om efficiënt te studeren tijdens de kerstvakantie. Om dat te doen, kan je actieve studiemethoden gebruiken. Zo kan je de leerstof samenvatten en dan uitleggen aan iemand anders, maar evengoed studeren aan de hand van flashcards of mindmaps. Op deze manier maak je het ook leuker voor jezelf!

3/ Vermijd afleidingen

Om je tijd optimaal te benutten, is het cruciaal om afleidingen te vermijden. Ga op zoek naar een plek waar je in alle rust kan studeren zonder steeds afgeleid te worden. Zet je smartphone op stil en leg hem opzij. Zo help je jezelf al om meer gefocust te blijven. Studenten die graag met muziek studeren, kunnen ervoor kiezen om instrumentale muziek – denk maar aan Lofi – te beluisteren. Op deze manier heb je alvast niet de neiging om mee te zingen!

4/ Breng tijd met anderen door

Het mag dan wel kouder zijn, toch moet je jezelf zeker niet opsluiten tijdens de kerstvakantie! Breng tijd met anderen door. Je kan bijvoorbeeld studeren met vrienden, maar ook wat leuks doen met je lief, familie of vrienden. Bezoek een kerstmarkt, ga wat lekkers eten of plan een leuke activiteit samen. De kerstvakantie dient ook om je batterij weer op te laden!

5/ Denk aan je lichaam

Vergeet tenslotte niet om aan je lichaam te denken. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt en gezond eet, om zo beter geconcentreerd te blijven en je goed te voelen. Maak ook voldoende tijd om te bewegen. Zo verminder je stress en voel je je energieker. Een andere manier om stress te verminderen en te ontspannen, kan door meditatie- of mindfulness-oefeningen te doen. Wat je ook doet, luister naar je lichaam!

We hopen dat deze vijf tips je zullen helpen om zo efficiënt mogelijk te studeren, maar ook volop te genieten van de kerstvakantie. Veel succes met je examens! Laat ons zeker via onze socialemediakanalen weten hoe jij het studeren combineert met je vrije tijd.

Examenstress? Volg ons dan zeker op Instagram voor meer tips.

Written by Shane R.

What do you think?