FunONTSPANNING

6 redenen waarom je als student een instrument moet leren bespelen

Heb je altijd al een muziekinstrument willen bespelen, maar heb je de stap nog niet gezet? Wacht dan niet langer! Kotplanet geeft je zo’n zes redenen waarom je als student een instrument moet leren bespelen.

Wil je weten waarom muziek een positieve invloed heeft op studenten? Check dan onze redenen en kom het snel te weten!

1/ Je hebt een uitlaatklep

Muziek is een uitlaatklep. Door een instrument te bespelen, krijg je de kans om je gedachten, gevoelens en ideeën uit te drukken. Je kan je eigen muziek creëren en zo je artistieke kant ontwikkelen, maar je kan ook pakweg stress of angst verminderen door het therapeutisch effect van muziek.

2/ Je verbetert je cognitieve vaardigheden

Wanneer je een muziekinstrument leert bespelen, verbeter je meteen ook je cognitieve vaardigheden. Het bespelen van een instrument vereist namelijk concentratie, coördinatie en geheugen. Muziek maken helpt je dus onder meer bij probleemoplossend denken, multitasking en patroonherkenning. Dit kan ook waardevol zijn voor je studies of (studenten)job.

3/ Je ontwikkelt je als persoon

We hadden het natuurlijk al de verbetering van je cognitieve vaardigheden en het feit dat muziek een uitlaatklep biedt, maar dat is natuurlijk niet alles. Zo zal je onder andere ook ondergedompeld worden in verschillende muziekgenres en tradities, waardoor je een dieper begrip en waardering zal ontwikkelen voor culturele diversiteit. Daarnaast zal ook je zelfvertrouwen vergroten wanneer je een instrument leert bespelen. Je verkrijgt namelijk een gevoel van voldoening wanneer je merkt dat je een bepaald stuk succesvol kan spelen. Dat is een mooie prestatie!

4/ Je leert nieuwe mensen kennen

Muziek brengt mensen samen. Dat heb je ongetwijfeld al wel gemerkt op concerten en festivals, maar dat is niet het enige! Wanneer je zelf een instrument bespeelt, leer je ook nieuwe personen kennen en schep je soms wel een diepere band met bepaalde personen. Zo kan je deel uitmaken van een band, orkest of andere muzikale groepen. Muziek heeft een brede community! Misschien heb je zelfs klas- of kotgenoten die instrumenten bespelen. Door samen te spelen, leer je ook beter communiceren en harmonieus samen te werken. Geweldig, toch?

5/ Je verbetert je luistervaardigheden

Studenten die besluiten om een muziekinstrument te leren bespelen, zullen ook hun luistervaardigheden verder ontwikkelen. Een scherp gehoor is cruciaal in de muziekwereld! Je leert namelijk naar toonhoogte, ritme, melodie en harmonie te luisteren. Dit zal je ook buiten muziek helpen. Denk maar aan communicatie, bijvoorbeeld. Een extra goede reden dus!

6/ Je kan eindelijk een ‘to-do’ afvinken

Je hebt het eindelijk gedaan! Na al die jaren heb je eindelijk je favoriete muziekinstrument onder de knie gekregen. Je kan die to-do eindelijk afvinken op je lijstje. Dat is niet alles! Het is ook een vaardigheid die je voor het leven hebt. Of je nu op je kamer voor jezelf speelt, samen met anderen speelt of deelneemt aan muzikale activiteiten, je zal eindeloos plezier en voldoening beleven. Muziek maken is een hobby om te koesteren, geloof ons maar.

Volg ons op Instagram en TikTok voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

What's your reaction?

Related Posts

Partner

Grootste fails van studenten 

Iedereen begaat wel eens een megablunder. Ook de Belgische studenten. Maar zoals je waarschijnlijk al weet, is de val niet van belang. Het is de landing. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en we hebben ons allemaal wel…

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite