in ,

6 redenen waarom je boeken moet lezen in je vrije tijd als student

@Pexels - Josh Hild

Na een lange jaar en een drukke examenperiode, kan het wel eens deugd doen om afstand te nemen van al die schermen rondom jou. Wat dacht je van genieten van het mooie weer met een goed boek? Kotplanet geeft je zes redenen waarom je als student boeken moet lezen in je vrije tijd.

Ben je op zoek naar een goed boek? Check dan zeker onze zes boeken die je moet gelezen hebben

1/ Je kan nieuwe kennis verwerven

Nee, niet enkel je studieboeken zorgen ervoor dat je nieuwe kennis en inzichten kan verwerven. Of je nu een informatief boek leest of een biografie, boeken bieden een schat aan informatie. Door in je vrije tijd geregeld een boek te lezen, zal je dus je kennis verder opbouwen en nieuwe inzichten verwerven die erg handig kunnen zijn in een latere fase.

2/ Je taalvaardigheid verbetert

Door veel boeken te lezen, ontdek je verschillende schrijfstijlen en woordgebruik. Dit kan je helpen om jouw communicatieve vaardigheden verder te ontwikkelen. Lezen zorgt er namelijk voor dat onder meer jouw woordenschat, grammatica en schrijfstijl verbeteren. Als je dacht dat je jezelf enkel maar op de schoolbank kan ontwikkelen, dan heb je het mis!

3/ Je stress vermindert

Het lezen van boeken heeft natuurlijk nog tal van andere voordelen dan jezelf verder te ontwikkelen. Na een stressvolle examenperiode wil je graag even ontsnappen aan de druk en tot rust komen. Wel, goed nieuws! Een boek lezen is een goede afleiding, waardoor ook meteen je stress vermindert. Zoek een rustige omgeving, neem er een goed boek bij en laat het lezen maar beginnen!

4/ Je maakt een reis door de tijd

Wanneer je een boek leest, reis je soms door de tijd. Veel boeken nemen je namelijk mee naar een bepaald tijdperk en bieden zo heel wat culturele en historische kennis. Je krijgt inzicht in verschillende culturen, tijdsperiodes en geschiedenissen, waardoor je meteen ook een breder perspectief ontwikkelt. Wil je later – bijvoorbeeld – graag in het buitenland wonen? Dan kan het een goed idee zijn om je te verdiepen in de cultuur en geschiedenis van het land in kwestie.

5/ Je concentreert je beter

Focus en concentratie. Dat zijn twee belangrijke woorden wanneer we het hebben over lezen. Wanneer je je verdiept in een interessant verhaal, dan wil je natuurlijk niet gestoord worden. Door regelmatig te lezen, kan je als student je concentratievermogen verbeteren. Dat is niet alles! Je wordt ook steeds beter in het vasthouden van je aandacht.

6/ Je groeit als persoon

We hadden het al deels over persoonlijke ontwikkeling in dit artikel, maar we willen toch graag nog afsluiten met een zesde reden. Studenten die geregeld boeken lezen, kunnen zichzelf beter leren kennen en zo hun persoonlijke groei bevorderen. Boeken kunnen enerzijds inspirerende verhalen en levenslessen bieden, anderzijds kan je door te lezen ook leren van de ervaringen van anderen.

Volg ons Instagram en TikTok voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

Written by Shane R.

What do you think?