in ,

6 redenen waarom je musea moet bezoeken als student

@Pexels - Shvets Anna

Ben je toevallig op zoek naar een waardevolle vrijetijdsbesteding? Wel, als je interesse hebt in kunst en geschiedenis, dan is het zeker een goed idee om snel een museumbezoek in te plannen. Kotplanet geeft je zo’n zes redenen waarom je musea moet bezoeken als student.

Ben jij een student in Antwerpen? Check dan zeker de vijf musea die je moet bezoeken in de havenstad!

1/ Ontspan jezelf

Het leven van een student kan soms stressvol zijn, zeker na een drukke examenperiode. Het is daarom belangrijk om jezelf te ontspannen. Wanneer je een museum bezoekt, kan je genieten van de rust en schoonheid om je heen. Je ontsnapt even aan de stress van het dagelijkse leven, waardoor je je batterij weer even kan opladen. Musea organiseren vaak ook leuke en interessante activiteiten, zoals workshops, rondleidingen en lezingen. Als student krijg je in veel musea dan ook nog eens een korting op je toegangsticket. Gun jezelf wat quality time, je hebt het verdiend!

2/ Denk verder dan je neus lang is

Wanneer je door een museum wandelt, kom je heel wat kunstwerken tegen. Soms zetten bepaalde kunstwerken – en de bijhorende informatie – je aan het denken. Door geregeld musea te bezoeken in je vrije tijd en dieper na te denken over de mogelijke betekenissen van kunst, ontwikkel je je vermogen om kritisch te denken, alsook je analytische vaardigheden. Dus… wat betekent kunst voor jou?

3/ Laat je inspireren

Of je nu pakweg zelf artistiek ingesteld bent, muziek maakt of veel schrijft, een museum is dé place to be om je te laten inspireren. Door de vele kunstwerken en tentoonstelling ontwikkel je mogelijks nieuwe ideeën en ontdek je nieuwe perspectieven. Dit kan jouw creatieve proces stimuleren. Waar wacht je nog?  

4/ Maak kennis met de wereld

In een museum maak je vaak kennis met kunst uit verschillende landen en tijdsperken. Dit zorgt ervoor dat je meer leert over diverse culturen, tradities en geschiedenis. Geregeld musea bezoeken, kan je begrip en waardering voor een andere cultuur vergroten. Op deze manier verbreedt je je wereldbeeld, wat er ook voor zorgt dat je je meer open zal stellen voor wat nieuw is.

5/ Verwerf nieuwe kennis

Je maakt niet enkel kennis met diverse culturen en tradities via kunst, maar ook uit diverse vakgebieden. Denk maar aan bijvoorbeeld technologie en wetenschap. Studenten die regelmatig musea bezoeken, kunnen dus nieuwe kennis verwerven. Deze nieuwe informatie en inzichten kan je mogelijks zelfs toepassen op je studies of persoonlijke interesses.

6/ Steun de kunst- en cultuursector

Studenten die ten slotte geregeld musea bezoeken in hun vrije tijd, zullen op deze manier ook de kunst- en cultuursector ondersteunen. Deze sector heeft enerzijds zwaar geleden tijdens de coronapandemie, wat heel wat financiële onzekerheid en stress met zich meebracht. Anderzijds spelen musea een belangrijke rol in het behouden en presenteren van kunstwerken en cultureel erfgoed. Dit is van belang om ook de toekomstige generaties kennis te laten maken met deze kunst. Door jouw museumbezoekje draag je dus ook bij aan de groei van deze instellingen. Dankjewel!

Volg ons op Instagram en TikTok voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

Written by Shane R.

What do you think?