in ,

Beter dan streaming? 5 redenen waarom vinylplaten de voorkeur verdienen van studenten

@Pexels - RF Studio

Of je nu even genoeg hebt van de digitale wereld of je wilt genieten van nostalgische vibes, er zijn tal van redenen waarom jij als student muziek kan beluisteren op vinyl. In dit artikel geven wij jou vijf redenen waarom vinylplaten jouw voorkeur verdienen wanneer je naar muziek luistert.

Liever een avondje bingewatchen? Check onze top 5 Vlaamse series!

1/ Unieke luisterervaring

De eerste – en misschien wel meest voornaamste – reden waarom vinylplaten jouw voorkeur verdienen, is de unieke luistervaring die ze jou bieden. Van het uitkiezen van een plaat en het bewonderen van de albumcover tot het oppakken van de naald en het plaatsen op de plaat, vinyl zorgt voor een fysieke verbinding met muziek. Vele liefhebbers vinden daarnaast ook dat het analoge geluid van vinylplaten een warmer, voller en meer organisch geluid produceert, dat de dynamische reikwijdte veelal groter is en dat vinyl meer details laat horen dan digitale muziek.

2/ Oog voor detail

Het hele ritueel van een plaat te kiezen en deze af te spelen, is een minimalistische benadering dat ervoor zorgt dat je actiever naar de muziek gaat luisteren en minder afgeleid bent. Dit kan er enigszins voor zorgen dat je je ook meer zal verdiepen in een lied of album. Voeg daaraan – zoals bij het vorige puntje vermeld – de kwaliteit van de muziek op de vinylplaat aan toe en je zal merken dat je meer nuances in de muziek zal horen. Ook dit zal je helpen om afleiding tegen te gaan en je concentratievermogen en luistervaardigheden te verbeteren.

3/ Collectors item

De vinylplaat heeft een rijke geschiedenis die aan het einde van de negentiende eeuw startte. In 1931 verscheen uiteindelijk de eerste commerciële langspeelplaat. Tot de komst van cd’s en nadien streamingsplatformen, waren vinylplaten niet weg te denken uit de muziekwereld. De laatste jaren is er weer meer vraag. Door de geschiedenis van de vinylplaat, de vaak beperkte oplage en het feit dat sommige albums enkel op vinyl uitgebracht werden, is het een exclusief en waardevol verzamelobject.

4/ Geen schermen

Vandaag worden we ook steeds omringd door schermen. Eventjes een berichtje lezen op je telefoon, studeren op je laptop of ’s avonds een serie bingewatchen op Netflix, het lijkt soms niet op te houden. Wanneer je een plaat afspeelt op je platenspeler, gebruik je geen schermen. Dit kan voor vele studenten een deugddoende pauze betekenen van de digitale wereld.

5/ Je volgende gespreksonderwerp

Je hebt het vast al gemerkt, maar vinylplaten zijn weer helemaal in! Dat betekent dat jouw vrienden deze passie stiekem misschien ook wel delen. Wat is leuker dan spreken over een gedeelde passie met je vrienden? Spreken over vinylplaten kan meteen ook jouw kennis over muziek uitbreiden. Voor je het weet, heb je een nieuwe artiest ontdekt of maak je kennis met de beste platenspeler van het moment!Je hebt nu goede redenen waarom vinylplaten jouw voorkeur verdienen bij het luisteren van muziek. Een kleine tip: wanneer je vinylplaten tweedehands aankoopt, betaal je veel minder dan wanneer je ze nieuw in de winkel of online aankoopt. Hou natuurlijk wel rekening met de staat van de vinylplaat! Wij wensen jou erg veel luisterplezier toe. 😊

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet nieuwtjes!

Written by Shane R.

What do you think?