in

Waarom je studententijd de mooiste tijd van je leven is

@Pexels - Rodnae Productions

Als we het over het studentenleven hebben, denken we aan leraren die we niet echt mogen, opdrachten die we elke week moeten inleveren of de beruchte blokperiodes waarbij we wel een pact met Satan willen sluiten om te slagen voor onze examens (misschien ben ik in dit geval dan de enige).

Maar het studentenleven is een geweldige tijd met veel voordelen. Kort gezegd, student zijn is fantastisch. Geloof je me niet? Het bewijs kun je lezen in dit artikel!

1/Minder verantwoordelijkheid

Een van de grootste voordelen van student zijn is de weinige verantwoordelijkheid vergeleken met het volwassen leven! Natuurlijk hebben we allemaal een andere manier van leven (studenten die op kot zijn moeten zelf meer dingen in orde brengen – rekeningen, boodschappen … – dan studenten die nog thuis wonen.) Maar over het algemeen heb je als student met veel minder grote verantwoordelijkheden te maken. Het is voor jou veel makkelijker om je op je studie en jezelf te concentreren, zonder te hoeven stressen over geld dat nog moet binnenkomen, rekeningen en verzekeringen die betaald moeten worden … 

2/Meer vrije tijd

In het verlengde hiervan kunnen we nog vermelden dat het studentenleven zorgt voor meer vrije tijd! Afhankelijk van je opleiding en je uurrooster kan het zomaar zijn dat je dagen hebt met maar één enkele les van twee uur (dat is wat anders dan van 9 tot 5 te moeten werken). Wanneer je een vaste baan hebt (enkele uitzonderingen daargelaten), is de kans groot dat je elke dag 7 tot 8 uur moet gaan werken, met enkel vrije weekends. Als student heb je tijd om voor of na (of zelfs tijdens de les voor de brossers onder ons) met je vrienden af te spreken om te chillen, om dingen te doen die je leuk vindt of gewoon om lekker te relaxen en langer in bed te liggen op dagen dat je minder/geen les hebt.

3/Fuiven en feestjes 

Ik heb het tegen jullie, feestbeesten! Er zullen binnen je opleiding veel feestjes, bijeenkomsten, fuiven en allerhande evenementen worden georganiseerd. Niet alleen het ideale moment om uit te gaan en plezier te maken, maar ook om je dagelijkse beslommeringen te vergeten, stoom af te blazen, nieuwe mensen te ontmoeten … Buitenkansjes die zich op de werkvloer veel minder vaak voordoen. 

4/De leeftijd waarop je jezelf ontdekt

Zoals het hoort, nu dan het melige stukje in het artikel (never change a winning team). De jeugd (puberteit, adolescentie, overgang naar het volwassen leven) is de periode waarin we onszelf het meest ontdekken. Is het niet opwindend om elke dag nieuwe dingen over jezelf te leren? Je zit boordevol energie en enthousiasme, je bent hoopvol voor de toekomst: nieuwe dromen om na te jagen. Als student heb je de energie om te reizen, te ontdekken, nieuwe projecten op te zetten (muziek, kunst …).  

Laat me duidelijk zijn, jezelf ontdekken en nieuwe dingen leren hebben natuurlijk niets met leeftijd te maken. Het leven is lang en zit vol verrassingen, en je kunt altijd lol hebben, hoe oud je ook bent. Maar als je student bent, is het net iets anders, het is een speciaal moment in het leven. Je neemt de tijd om te zijn wie je wil zijn of, op zijn minst, om te leren hoe je de persoon kunt worden die je wil zijn.

5/Aan ontmoetingen met andere studenten geen gebrek

Geen betere manier om nieuwe mensen te ontmoeten dan als student! De lagere school, de middelbare school of de universiteit/hogeschool, maakt niet uit, als je studeert ben je voortdurend omringd door honderden, zo niet duizenden jonge mensen met wie je het goed zou kunnen vinden. Dit is een uitgelezen kans om nieuwe vrienden te maken met wie je fijne momenten kunt beleven. 

6/Bijna alles kost minder

En, tot slot, zijn er ook nog de studentenkortingen! Een goedkoper bioscoopticket, korting op vervoersbewijzen, toegang tot musea … Student zijn maakt het leven een stuk makkelijker: en je kunt ook nog een beetje sparen! Als student krijg je in het dagelijks leven vaak allerlei kortingen en voordelen, dat is wel duidelijk. Genoeg om je portemonnee blij te maken!

Zoals eerder opgemerkt, hebben we allemaal een verschillend leven, en op sommige momenten in ons leven voelen we ons gelukkiger dan op andere. Er is dan ook geen specifieke periode waarin je gelukkig moet zijn. Maar ik hoop dat ik je met dit artikel zin heb gegeven om volop van je studie te genieten, en van je jeugd in het algemeen!

Vind ons op Instagram!

Written by Lisa B.

What do you think?