Tijd om even stil te staan en jezelf af te vragen: wat ga je deze week eten, op kot of zelfs bij je ouders? Met het studieritme en de drukte van de lessen ben je soms geneigd om niet zelf te koken… Maar met een paar handige tips en vooral goede recepten kun je op een evenwichtige manier eten én genieten. Bij Fairebel willen we je begeleiden in deze nieuwe aanpak. Hier is een eerste recept: eenvoudig, lekker én troostend, perfect na een lange dag vol lessen. De winnaar? Hachis parmentier!
Ingrediënten (voor 2-3 studenten):
- 300 g aardappelen
- 1 preiwit
- 200 g gehakt (rundvlees of ander vlees)
- 1 ui
- 10 cl Fairebel volle melk
- 30 g Fairebel boter
- 50 g Fairebel geraspte kaas
- 1 eetlepel bloem
- Zout, peper, nootmuskaat
Geheim ingrediënt made in Kotplanet: een snufje kerriepoeder in de bechamel voor een verrassend pittige toets!
Zo maak je het recept, we leggen het uit:
1/ Maak de puree
- Schil en snijd de aardappelen in stukjes. Kook ze in gezouten kokend water gedurende ongeveer 20 minuten (test de gaarheid door erin te prikken met een vork; als deze er makkelijk in glijdt, zijn ze gekookt!).
- Giet ze af, stamp ze fijn met 20 g boter en de Fairebel volle melk.
- Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat (de nootmuskaat is superbelangrijk!).
2/ Maak de vulling klaar
- Snijd de ui en het preiwit fijn.
- Fruit ze in een pan met een beetje boter tot ze zacht en glazig worden.
- Voeg het gehakt toe en bak het 5 minuten al roerend. Kruid naar wens.
3/ Maak een snelle bechamel
- Smelt 10 g Fairebel boter in een steelpan, voeg de bloem toe en roer 1 minuut.
- Voeg de Fairebel volle melk geleidelijk toe terwijl je klopt tot het mengsel dikker wordt.
- Voeg een snufje zout, peper, nootmuskaat en… kerrie toe (It’s the moment, het geheime ingrediënt)!
4/ Stel de hachis parmentier samen
- Neem een ovenschaal en verdeel de helft van de puree over de bodem.
- Voeg de vulling (vlees + prei) toe.
- Giet de bechamel erover.
- Dek af met de rest van de puree en bestrooi met Fairebel geraspte kaas (of ga all-in en strooi lekker veel!).
5/ De oven in!
- Gratineer het 20 minuten in de oven op 180°C tot de bovenkant mooi goudbruin is.
En voilà! Je hachis parmentier is klaar in een oogwenk (of bijna toch). Kotplanet en Fairebel hopen dat dit recept je helpt om beter te eten. Wij wensen je een geweldig jaar vol heerlijke maaltijden en Fairebel-producten!