Je brengt zoveel van je leven door op het internet dat je het niet eens door hebt. Student of niet, we tellen de uren die we doorbrengen op TikTok, Instagram en al die andere apps niet eens meer. Tijdens je studiejaar heb je zo je eigen gewoontes. Je komt terug op je kot of thuis bij je ouders na een lange lesdag en je bent meteen verbonden met de Wi-Fi. Maar ben je je bewust van wat je verbruikt? Ben je wel eens verrast geweest door je schermtijd of door de herinnering dat de televisie zichzelf bijna uitschakelt omdat je al 5 uur naar een serie aan het kijken bent? Dan ben je hier aan het juiste adres. Kotplanet en Proximus kunnen je eindelijk vertellen wat voor internetgebruikende student jij bent.
1/ De student die op zondag binge-watcht
Jij bent het soort student die geen tijd heeft. De week gaat aan 100 kilometer per uur voorbij en je kunt je niet laten afleiden. Voor jou is de week er om vrienden te zien, uit te gaan en (soms) te sporten. Maar het weekend is om te ontspannen! Je moet je batterijen opladen en hoe kan je dat beter doen dan voor de tv met een goede serie of film? Daar lig je dan op de zetel, de hele zondag te relaxen en de 10 series in te halen waar je al aan begonnen was. De enige voorwaarde? Een internetverbinding die aan je verwachtingen voldoet, zodat je onbeperkt kan binge-watchen. Geen sprake van dat je kotgenoot of moeder je perfecte zondag verpest en de verbinding verstoort! En omdat je je vrienden zo snel mist, is je smartphone nooit ver weg zodat je de uitjes van volgende week kunt plannen.
Zie hier 5 dingen die je als student niet kunt doen zonder Wi-Fi
2/ De student die 24/7 verbonden is
Voor jou, de steeds verbonden student, is internet jouw tool voor zowel je studies als sociaal leven. Je zit in alle Facebookgroepen en -discussies die verbonden zijn aan je universiteit of hogeschool. Van sommige ben je zelfs de beheerder en moet je verzoeken en inhoud beheren. Als je rustig in je kamer zit, switch je steeds tussen je smartphone en je computer en gebruik je zelfs je tablet om nog sneller en efficiënter te zijn. Het bewijs dat je steeds verbonden bent, maar ook super georganiseerd? Je hebt altijd wel wat tijd om een serie te kijken met je vrienden. Ze zijn net als jij. Als ze op kot aankomen, verbinden ze zich meteen met de Wi-Fi zodat ze niets missen. ‘s Avonds? Dan praat je uren met je crush. Jullie denken na over het leven en wat jullie na jullie studies gaan doen of morgen zelfs zullen eten (laten we alsjeblieft niet te serieus worden). En de volgende dag? Wel, je doet je best om uit je bed te komen en verder te gaan met je studentenleven zonder dan ook één gossip te missen. Om dit hectische tempo vol te houden, mag je internetverbinding het niet begeven, anders loop je het risico op een burn-out.
3/ De student die onderweg is naar de Wetstraat 16
Internet is slechts een middel om je doelen te bereiken. Je volgt extra cursussen naast je lessen, je checkt het nieuws, maar je bent ook betrokken bij studentengroepen om andere gemotiveerde studenten te ontmoeten. Dankzij jouw supersnelle internetverbinding ben je overal, en er is dan ook sprake van dat de 20 geopende vensters op je computer vastlopen. Na je studie zie je jezelf deelnemen aan de discussies die onze toekomst vorm zullen geven. Wat heeft dit mysterieuze adres daarmee te maken? Zodat iedereen het begrijpt (en vooral zij die niet into politiek zijn): Wetstraat 16 is het adres van het kabinet van de Belgische premier. Dus je weet waar je naartoe gaat! En om daar te geraken, heb je van het internet je beste bondgenoot gemaakt. Het is aan het internet om je te helpen op je weg naar de macht (rustig aan).
4/ De verantwoordelijke student
Je internetgebruik is net als al het andere: het draait allemaal om evenwicht. Voor jou is het belangrijk dat je kan stoppen met ultraverbruik en tijdverspilling. Je hebt dus besloten om enkele strategieën toe te passen om niet langer je dag te door te brengen op YouTube wanneer je je computer aan hebt staan. Daarom heb je applicaties geïnstalleerd die je internetgebruik in de gaten houden en timers zodat je smartphone en computer zichzelf vergrendelen. Je hebt zelfs meldingen ingesteld die om het halfuur op je computerscherm verschijnen om je eraan te herinneren dat je moet opstaan en bewegen. Wat zeker is, is dat wanneer het eindelijk tijd is voor je vrije schermmoment, je wilt dat alles soepel verloopt en goed werkt. Je opent 1000 vensters om dingen online te kopen, video’s op YouTube te bekijken, je lievelingsseries te streamen (op een computerscherm, dat is nog altijd beter dan op je smartphone), maar ook je beste vriendin te bellen videochat om niets te missen van haar leven. Je maakt er dus optimaal gebruik voordat de beruchte melding verschijnt: “Je hebt je toegewezen schermtijd verbruikt, kom over 12 uur terug.” Helaas is er geen weg terug eens je internet uitvalt. Jouw computer en die beruchte meldingen kennen geen genade.
Hoeveel internet je ook verbruikt tijdens het academiejaar, er geldt één regel: je internetverbinding moet efficiënt en snel zijn tegen een prijs die past binnen je studentenbudget. Het Internet op Kot-pakket van Proximus helpt je deze doelen te bereiken, of je nu een binge-watcher, een toekomstig politicus, een verantwoordelijke student of een 100% connected student bent.