Milieu

Standpunten van studenten over ecologie

Ecologie is een onderwerp dat misschien ongelooflijk banaal lijkt. We horen het overal en het is duidelijk dat iedereen weet dat het een uiterst belangrijk onderwerp is, vooral op dit moment. Daarom wil ik in dit artikel ons eraan herinneren wat ecologie eigenlijk is, hoe belangrijk het is voor iedereen en hoe we het probleem van de klimaatverandering kunnen helpen oplossen. Dit artikel is daarom opgedragen aan alle mensen die ‘geloven’ dat de opwarming van de aarde niet bestaat en dat het een verzinsel is of dat het hun probleem niet is.

1/ Enkele duidelijke elementen 

Ja, oké, ik zei dat we er dieper op in zouden gaan en ik ben van plan om mijn belofte te houden. Maar helaas, voor zo’n belangrijke onderwerp moet ik een paar voor de hand liggende feiten herhalen om te beginnen. De opwarming van de aarde impliceert onder meer: verstoring van het natuurlijk evenwicht, smeltend ijs, stijging van de zeespiegel, vernietiging van ecosystemen, vaker voorkomende droogtes, diverse natuurrampen, verplaatsing van ziekten, verdwijning van dier-en plantensoorten, toenemende armoede, gebrek aan hulpbronnen (water etc) en vele andere zaken die veel mensen deprimeren.

2/ Enkele teleurstellende feiten

Inderdaad, als je de lijst ziet van nogal… verontrustende gevolgen, laten we zeggen, die zich voordoen en in de toekomst waarschijnlijk zullen toenemen, is dat niet bepaald geruststellend! Tot de meest vervuilende sectoren kunnen we de transportsector rekenen (vooral vliegtuigen en auto’s, maar er zijn genoeg andere groene vervoersmogelijkheden om te proberen), de energiesector (en proficiat aan China, prijkt bovenaan de lijst met het gebruik van steenkool!), de textielsector (heb je er ooit over nagedacht om veganistisch te worden?) – en er zijn er nog veel meer. En het is heel gemakkelijk om bij dit alles de hoop te verliezen, als je weet dat de grootste vervuiling van de wereld afkomstig is van uiterst machtige multinationals of van miljonairs die een privéjet nemen voor een reisje van 10 minuten. Wat kan je doen als je je zo machteloos voelt tegenover echte titanen? 

3/ Enkele bemoedigende woorden 

Veel mensen worden zich steeds meer bewust van de alarmerende toestand van het milieu en dat is al enkele jaren zo. Een klein gebaar, ook al lijkt het nutteloos, helpt. Hier zijn enkele echt eenvoudige dingen die je elke dag kan doen en die geen enkele inspanning vergen: de lichten uitdoen als je een kamer verlaat, de kraan dichtdraaien als je het water niet gebruikt (bij het poetsen van je tanden of het nemen van een douche), het openbaar vervoer nemen, geen voorwerpen/kleding kopen als je het niet nodig hebt, recycleren en sorteren, het afval dat je op straat ziet oprapen en weggooien, je consumptie van vlees en dierlijke producten verminderen… 

Vergeet niet, het milieu gaat ons allemaal aan, absoluut allemaal. Dus, de volgende keer dat je een masker of een blikje op de grond ziet liggen, denk dan aan wat je in dit artikel hebt gelezen.


Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer tips, advies en humor!

What's your reaction?

Related Posts

Une petite notification ? OK Pas tout de suite