in

4 dingen om te overwegen voordat je je eerste auto koopt

@Unsplash- Jenny Ueberberg

Voila! Je bent (eindelijk) geslaagd voor je rijexamen en je denkt erover om je allereerste auto to kopen. Lang leve vrijheid en onafhankelijkheid! Wees wel voorzichtig! Dit is een grote uitgave waar goed over nagedacht moet worden. Het kopen van een auto brengt veel kosten met zich mee. Hier zijn enkele tips om je eerste auto zorgvuldig te kopen.

1/ Verzamel de feiten

Een auto is waarschijnlijk jouw eerste grote aankoop, dus het is belangrijk om te weten waaraan je je kan verwachten. De aankoopprijs is niet de enige kost waarmee rekening moet worden gehouden. Er zijn een aantal andere kosten verbonden aan het kopen van een auto: 

  • De kosten voor de registratie van je auto en de nummerplaat: 30€.
  • Het echtheidscertificaat: ongeveer 10€.
  • De registratiebelasting (die ook geldt voor tweedehands voertuigen): deze is afhankelijk van het motorvermogen en de milieuprestaties van de auto. Het kost tussen de 60 en 500€. 
  • De jaarlijkse verzekeringspremie: deze hangt af van het type auto en uw rijverleden (jonge bestuurder, ongeval, enz.).
  • De jaarlijkse wegenbelasting: deze hangt onder andere af van het motorvermogen en het gewicht van het voertuig. Dit kan variëren van 180 tot 500 euro voor een gemiddelde auto.
  • Parkeerkaart of parkeerplaats (als u in de stad woont)
  • Jaarlijks onderhoud en jaarlijkse technische inspectie (vanaf het 4e jaar) – reken gemiddeld tussen € 30 en € 60.
  • Benzine/diesel kosten: je weet nooit met de huidige hoge prijzen, je zou meer kunnen uitgeven dan je verwacht.

2/ Welke auto voor welk budget? 

Misschien kan je jouw droomauto niet meteen betalen… Maar dat geeft niet. Het belangrijkste is dat je een auto kiest die je je kan veroorloven en die niet te veel kost. Ga je niet in de schulden steken voor een auto en denk aan de bovengenoemde kosten om je budget in te schatten. 

Ik vertel je niets nieuws, maar een nieuwe auto is natuurlijk duurder dan een gebruikte. Zeker als je bedenkt dat de waarde ervan in het eerste jaar met 15% daalt. Je hebt ook jaren garantie op je nieuwe auto, in tegenstelling tot een gebruikte. 

Als je voor een tweedehands auto kiest, moet je voorzichtig zijn en de verkoper zorgvuldig kiezen. Vraag rond of iemand kan je adviseren. Zorg ervoor dat alle papieren van de auto in orde zijn voordat je hem koopt om onnodige kosten te voorkomen.

3/ Hoe zal je je auto betalen? 

Er zijn verschillende manieren om je eerste auto te betalen: sparen, lenen of leasen. Misschien ben jij een van de gelukkigen die genoeg geld heeft om een auto te kopen, maar je moet weten dat je nog steeds een autolening moet afsluiten. Het is moeilijk om een nieuwe auto te vinden voor minder dan 10.000 euro een een gebruikte auto in min of meer goede staat kost ook ongeveer 3.000 euro.

Voordat je naar de dealer gaat, moet je alle beschikbare autoleningen vergelijken. Nogmaals, aarzel niet om je familie en vrienden om informatie te vragen.

4/ Welke verzekering? 

In België moeten alle voertuigen die op de openbare weg rijden, gedekt zijn door een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Dit is een verplichte verzekering. Neem de tijd om dat uit te zoeken. 

Als je net je rijbewijs hebt, kan het vrij duur zijn omdat je nog geen rij-of ongevallenverleden hebt. Hoe meer jaren je hebt gereden, zonder ongelukken, hoe lager jouw verzekeringspremies zullen zijn. Aangezien een gebruikte auto goedkoper is, zullen de premies over het algemeen lager zijn dan voor een nieuwe auto. 

Met al dit advies kan je dus gemakkelijker je eerste aankoop onder de knie krijgen en rustig en verantwoord de weg op gaan. Veel geluk en wees voorzichtig! 


Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer tips, advies en humor!

Written by Julie Delcourt

Journaliste freelance - "Hâte-toi de bien vivre et songe que chaque jour est à lui seul une vie", Sénèque

What do you think?