in

Drie tips om je tijd optimaal te benutten op de bus, trein of tram

@Pexels - Anna Shvets

Een student besteedt gemiddeld een uur per dag aan openbaar vervoer. Maar sommige studenten die het zich helaas niet kunnen veroorloven om op kot te gaan, zijn elke dag wel vier uur kwijt aan vervoer. En hoewel we geneigd zijn dit allemaal als tijdverspilling te zien, hebben we enkele ideetjes om je tijd onderweg optimaal te benutten.

Gebruik de tijd om aan opdrachten te werken of leerstof door te nemen

Als je veel onderweg bent en ’s avonds laat thuiskomt, is de kans groot dat je het niet meer ziet zitten om nog dingen door te nemen.  Probeer dan ook het maximale te halen uit de tijd die je onderweg doorbrengt. Zo hoef je niet weer in je boeken te duiken als je thuiskomt, wanneer je normaal gesproken eet/een douche neemt/ontspant. Ben je iemand die zich moeilijk kan concentreren met mensen om je heen, zorg er dan voor dat je je oortjes bij je hebt om jezelf af te sluiten van de rest van de wereld. Denk er ook aan om altijd een plat, hard, glad oppervlak bij je te hebben zodat je netjes kunt schrijven. En als je boeken moet lezen voor je lessen, die zo saai zijn dat je weet dat je ze niet zal lezen tenzij het moet, neem ze dan mee in de trein!

Maak een praatje met andere mensen

Als je reis relatief kort is, is de kans groot dat je dagelijks mensen uit je klas of universiteit dezelfde trein/bus ziet nemen als jij. Als je denkt dat je een van hen kunt benaderen zonder dat ze het gevoel hebben dat je hun kleine bubbel binnendringt, aarzel dan niet om met ze te gaan praten. Het is altijd leuker om samen te reizen dan alleen, en het kan zelfs een kans zijn om nieuwe vrienden te maken. Ben je wat verlegen en schrikt het idee je af, vraag dan aan vrienden of kennissen of ze je eens tijdens het traject willen vergezellen. 

Een moment om je hoofd leeg te maken

We zijn meestal passief tijdens een reis van punt A naar punt B, en daarom kan de verveling snel toeslaan. Maar dit kan een mooie gelegenheid zijn om stoom af te blazen, vooral als je buiten school veel dingen doet of bergen werk te verzetten hebt. Ga niet te veel nadenken en probeer wat te ontspannen, met muziek of een boek. Soms val je in een soort waakslaap als je niets doet, en dat is precies het soort moment waarop je ontspant en je hoofd leegmaakt. Het is niet per se iets negatiefs. Zie het dus niet als tijdverspilling, maar als een kans om voor jezelf te zorgen.

Volg ons op Instagram en TikTok!

Written by Marion B.

What do you think?